Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
480.000 de oameni au murit în urma a 11.000 de fenomene meteo extreme în ultimii 20 de ani. Unele țări n-au mai avut timp să își revină
Dezastrele meteorologice au dus la moartea a 480.000 de oameni în ultimii 20 de ani, potrivit unui raport publicat de ONG-ul GermanWatch. Țările sărace sunt cele care plătesc cel mai mare preț în fața furtunilor, inundațiilor, valurilor de căldură și a altor fenomene extreme, scrie digi24.ro.
Aproape jumătate de milion de oameni au fost uciși în dezastre legate de evenimente meteorologice extreme în ultimele două decenii, potrivit raportului publicat luni, 25 ianuarie, în care este evidențiată amenințarea schimbărilor climatice pentru umanitate.
Cele mai sărace țări sunt cele care plătesc cel mai mare preț al vieților omenești în urma acestor furtuni, a inundațiilor sau a valurilor de căldură care au avut loc între 2000 și 2019, potrivit Germanwatch, citat de Le Monde.
Astfel, aproape 480.000 de oameni au murit în urma a peste 11.000 de evenimente meteorologice extreme, iar Puerto Rico, Birmania și Haiti au fost țările cele mai afectate.
Indicele global al riscurilor climatice, publicat în fiecare an, estimează că aceste dezastre au dus la costuri de 2.560 miliarde de dolari de la începutul secolului.
Odată cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adaptarea la impactul schimbărilor climatice este unul dintre obiectivele Acordului de la Paris, care își propune să mențină creșterea temperaturii medii la nivel mondial sub 2°C peste nivelurile preindustriale și să continue eforturile de a o limita la 1,5°C. Deoarece efectele încălzirii globale sunt din ce în ce mai resimțite, țările bogate au promis că își vor spori asistența climatică pentru țările în curs de dezvoltare la 100 miliarde dolari pe an începând cu 2020, dar deocamdată această sumă nu a fost atinsă.
Raportul Germanwatch a analizat în mod deosebit impactul sezonului de furtuni din 2019, când uraganele și cicloanele au devastat zone din Caraibe, Africa de Est și Asia de Sud.
“Țările sărace sunt mai afectate, deoarece sunt mai vulnerabile la efectele devastatoare ale pericolelor și au capacități reduse de a le depăși”, a declarat Vera Kuenzel, unul dintre autorii raportului. De exemplu, țări precum Haiti, Filipine și Pakistan sunt atât de des afectate de dezastrele climatice încât nu au timp să se refacă complet înainte de următorul fenomen extrem, a menționat ea.
Într-un raport publicat la mijlocul lunii ianuarie, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) a criticat fondurile insuficiente alocate la nivel mondial pentru depășirea problemelor generate de fenomenele meteo extreme.