Nu puteam încheia acest vox fără să punem punctul pe „i”, discutând despre soluții: cum văd oamenii ieșirea dintr-o astfel de secetă extremă și cum putem să o evităm pe viitor?
Ion, 73 de ani, consideră că scăparea noastră este în plantarea de păduri, pentru a reface fondul forestier al țării, cel știrbit de-a lungul veacurilor: „Trebuie de plantat păduri, peste tot unde e posibil – terenuri accidentate, unde sunt râpe, unde nu se poate de făcut agricultură. Până la 1812, la noi erau 65% de păduri naturale, în care creșteau stejarul, frasinul, diferite specii. Acum am rămas cu 11% de păduri, deci singur omul și-a făcut-o cu mâna lui”.
Pe de altă parte, Svetoslav, 25 de ani, pune responsabilitatea în seama autorităților, ca reprezentanți ai cetățenilor: „Trebuie să fie întreprinse ceva măsuri, pentru asta avem parlamentul, pentru asta avem guvernul – ca să vină cu soluții. Nu degeaba poporul a votat”.
Unii dintre respondenți, precum Cristina, 30 de ani, dau dovadă de stoicism, acceptând starea lucrurilor așa cum ele vin și sperând la mai bine: „Ce soluții...nu m-am gândit la soluții! Mergem și noi așa cum este, încet-încet, și așteptăm să fie bine. SPERĂM să fie bine – nu așteptăm, dar sperăm să fie ceva bine”.
Nimeni, însă, nu e mai împăcat cu starea lucrurilor și mai încrezător în viitor decât părintele Anatolie, 53 de ani, cu ale cărui cuvinte vă lăsăm pe final: „Dragii mei, noi cu mintea noastră, ca oameni, nu putem cuprinde lucrarea lui Dumnezeu. Să nu ne facem griji, până când – Dumnezeu are grijă de noi”.