Schimbările climatice ar putea afecta sănătatea mintală
Unele dintre principalele efecte ale schimbărilor climatice asupra sănătății fizice și mintale sunt legate de temperaturi scăzute, de modificări în distribuția bolilor influențate de climă, precum și de modificări în condițiile de mediu și ecosisteme. Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie legat de schimbările anotimpurilor, aceasta începe și se termină aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an. TAS afectează peste 12 milioane de persoane în Europa de Nord.
Fenomenele meteorologice extreme provoacă tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie; temperaturile extreme afectează starea de spirit, agravează tulburările de comportament, iar stresul asociat cu schimbările climatice și de mediu în curs de desfășurare sau anticipate pot provoca anxietate legată de climă, scriu specialiștii de la InfoClima.
Cum ne afectează vremea starea de spirit?
Este posibil să fi observat că vremea are un impact asupra stării tale de spirit. Într-o zi înnorată și ploioasă, te poți simți defavorizat și obosit, sau într-o zi însorită, te simți fericit și mai plin de energie. Modul în care vremea ne influențează bunăstarea variază de la individ la individ. Unele persoane se bucură de zilele reci cu zăpadă, iar altele se bucură de zilele calde de vară. Există cercetări care atrag atenția la influența pe care vremea o poate avea asupra stării de spirit a unei persoane.
Zilele ploioase persistente sunt adesea cunoscute ca un factor ce contribuie la apariția depresiei. Este documentat faptul că tristețea iernii (winter blues), sau tulburarea afectivă sezonieră (TAS), afectează peste 12 milioane de persoane în Europa de Nord. Afecțiunea TAS poate afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de serotonină cauzată de lipsa de soare. Scăderea nivelului de serotonină contribuie, de asemenea, la pofta de mâncare pentru alimente reconfortante și carbohidrați, deoarece acestea măresc nivelurile de serotonină.
De asemenea, schimbările climatice pot avea un impact asupra sănătății mintale prin mai multe căi: fenomenele meteorologice extreme provoacă tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie. Temperaturile extreme afectează starea de spirit, agravează tulburările de comportament, cresc riscul de sinucidere și au un impact asupra bunăstării celor care au probleme de sănătate mintală. Stresul asociat cu schimbările climatice și de mediu în curs de desfășurare sau anticipate, care provoacă anxietate legată de climă.
Efectul schimbărilor climatice asupra sănătății mintale colective – aspect care necesită atenție
Creșterea în frecvență a fenomenelor extreme, unele induse de schimbările climatice, ar putea duce în viitor la înmulțirea și acutizarea depresiilor sezoniere, afectând din ce în ce mai mulți oameni.
„Este necesară o aprofundare a studiului şi cercetărilor asupra nivelului de adaptare a organismelor la temperaturi scăzute pentru a ne da seama care sunt efectele precise ale unor eventuale răciri la nivel continental sau chiar planetar. Asta pentru că o nouă mică eră glaciară precum cea din secolele 16-17 ar reprezenta un pericol semnificativ asupra sănătății fizice, dar mai ales mintale a unui procentaj mare a populației Pământului”, atrag atenția reprezentanții InfoClima.