Marea Barieră de Corali, afectată pentru a treia oară în ultimii cinci ani de fenomenul albirii în masă
Marea Barieră de Corali din Australia a fost afectată din nou de fenomenul albirii în masă, pentru a treia oară în doar cinci ani, potrivit autorităţii care administrează ecosistemul, informează DPA, citat de Agerpres.
Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali (GBRMPA) a precizat joi că temperaturile mai ridicate la nivelul apelor oceanului, în special pe parcursul lunii februarie, au provocat pierderea masivă de corali, fenomen constatat în prezent în urma monitorizării aeriene a circa 1.000 de recife.
Marea Barieră de Corali, situată în largul coastelor nord-estice ale Australiei, este cel mai mare sistem coralier din lume – cu o suprafaţă mai mare decât cea a Italiei – şi unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme de pe planetă.
Ecosistemul a fost afectat de fenomene succesive de albire provocate de încălzirea masivă a apelor oceanului în 2016 şi 2017, care au dus la dispariţia, potrivit estimărilor, unei suprafeţe cuprinse între o treime şi jumătate din recif.
Potrivit autorităţilor, observaţiile aeriene pe o suprafaţă vastă a recifului – circa 344.000 de kilometri pătraţi – au arătat că ”unele zone sudice ale Recifului, care au fost doar puţin sau deloc afectate de albire în 2016 şi 2017, se confruntă acum cu o albire moderată sau severă”.
Specialiştii au mai precizat că recifele preferate de turişti din regiunile nordice şi centrale ale Marii Bariere au fost afectatei doar de o albire moderată, iar cea mai mare parte dintre acestea îşi va reveni.
Autorităţile au mai precizat că au identificat ”porţiuni din Marea Barieră care nu au fost afectate, cu zone în care coralii sunt în stare bună”. Nu toţi coralii afectaţi de fenomenul albirii dispar, cei mai mulţi dintre cei afectaţi ”uşor” sau ”moderat” se refac.
În recifele afectate sever de fenomenul albirii, coralii au o rată mai ridicată de mortalitate.