fbpx

Vom avea o lege nouă care să asigure apă potabilă de calitate pentru toți. Va fi aliniată la realitățile moderne și la normele UE

 Vom avea o lege nouă care să asigure apă potabilă de calitate pentru toți. Va fi aliniată la realitățile moderne și la normele UE
Susține Ecopresa, distribuie!

Vom avea o nouă lege cu privire la aprovizionarea cu apă potabilă de calitate. Degrabă, Parlamentul va adopta în lectura a doua, definitivă, un proiect prin care este modificată legea veche, în conformitate cu cele mai recente standarde de sănătate publică. De asemenea, noua lege ar trebui să le asigure tuturor accesul la apă potabilă de calitate. Autoritățile publice locale vor fi obligate să identifice persoanele cu acces limitat la apă potabilă, să le asigure conectarea la rețelele de distribuție și să informeze populația despre calitatea apei.

Proiectul de modificare a Legii privind calitatea apei potabile, votat la 10 aprilie în prima lectură, actualizează lista parametrilor de calitate a apei, prevede instituirea unui sistem de evaluare și gestionare a riscurilor de contaminare.

Deoarece poluarea industrială și agricolă afectează calitatea apei, proiectul de lege propune măsuri esențiale pentru protejarea sănătății oamenilor. Se dorește instituirea unui sistem eficient de monitorizare a calității apei, asigurarea unui acces mai larg al populației la apă potabilă curată.

„Scopul proiectului este de a asigura calitatea apei potabile, bune de băut, fără compuși chimici și microorganisme periculoase. Acest document vine să actualizeze lista parametrilor de calitatea apei. La fel, statul vine cu un control riguros vis-a-vis de gestionarea riscurilor de contaminare a apei potabile. Tot mai des folosim în agricultură sau în alte domenii tot felul de pesticide, nitrați și ar putea fi contaminată și apa potabilă. Noi vrem să prevedem reguli foarte stricte, valori limite clare, pentru ca oamenii să bea o apă de calitate”, explică deputata Mariana Cușnir, vicepreședinta Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde.

De asemenea, proiectul include reglementări care obligă autoritățile publice locale să identifice persoanele cu acces limitat la apă potabilă, să asigure conectarea acestora la rețelele de distribuție și să informeze populația despre calitatea apei.

Proiectul a fost propus de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) „cu scopul principal de a proteja sănătatea” oamenilor.

Instituția responsabilă de monitorizarea calității apei potabile la nivel național este ANSP. Cei care doresc să verifice calitatea apei se pot adresa la ghișeul unic al ANSP pentru a depune o cerere.

Specialiștii în sănătate publică atenționează că bolile condiționate de consumul de apă potabilă contaminată microbian sau chimic constituie o problemă majoră pentru sănătatea oamenilor. Poluarea industrială și agricolă, prin folosirea tot mai frecventă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice, se numără printre factorii care contribuie la contaminarea apei.

Prin noua lege se dorește reducerea, până în anul 2030, a ponderii de probe de apă neconforme la parametrii chimici sub rata de 25% și la cei microbiologici sub rata de 10%, modernizarea stațiilor de tratare a apei de suprafață, inclusiv cu asigurarea tuturor sistemelor de apeduct cu instalații de dezinfecție a apei potabile.

Conform statisticilor din 2023, aproximativ 63% din localitățile Republicii Moldova beneficiază de alimentare cu apă potabilă din sistemele publice – această cifră a crescut cu 13% față de anul 2018.

Proiectul prevede și măsuri pentru armonizarea legislației naționale cu reglementările Uniunii Europene (UE), astfel încât noua lege să răspundă provocărilor actuale în domeniul calității apei potabile.

CITEȘTE ȘI: Apa Nistrului – după filtrare și dezinfectare, devine cea mai bună apă potabilă din Republica Moldova

Peresecina și-a atins scopul: are acum sistem centralizat de canalizare cu epurare. Probleme cu accesul la apă și stațiile de epurare există mai ales în sudul Republicii Moldova 

Cât de bună de băut este apa din fântâni? Orice doritor poate solicita o analiză de laborator

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic

Leave a Reply