Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
La Sîngerei va fi construit un parc fotovoltaic. Energia produsă va fi suficientă pentru asigurarea a 900 de gospodării
Compania Sky Volt SRL, înființată în 2017, va construi și opera un sistem solar fotovoltaic de 1 MWel la Sîngerei, în regiunea de Nord a Republicii Moldova. Companiei i s-a acordat statutul de producător eligibil de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în anul 2020.
Pentru construcția parcului se va investi 800.000 de Euro, bani care vor permite generarea a 1,2 GWh pe an de energie electrică verde, care va fi livrată în rețeaua electrică națională la un tarif fix de 1,88 lei/kWh. Această cifră este echivalentă consumului anual de energie electrică a 900 de gospodării sau a 2.000 de persoane.
Investiția va facilita, de asemenea, economisirea a aproximativ 585 de tone de CO2eq anual, ceea ce va contribui la îndeplinirea angajamentului pe care și l-a asumat țara noastră, de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% necondiționat până în 2030 față de anul de referință 1990.
Potrivit ANRE, 61 de companii au obținut statutul de producători eligibili cărora li s-a acordat tarif fix pe o perioadă de 15 ani pentru livrarea energiei electrice în rețea. Capacitatea totală de putere instalată este de 8,5 MWel.
Republica Moldova este în continuare dependentă de importurile de energie, care au devenit incerte în ultimii ani din cauza instabilității pieței regionale de energie. O astfel de incertitudine, împreună cu alți factori, au exacerbat contextul energetic local, iar prețurile pentru energie au crescut substanțial. Prin urmare, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, precum sistemul solar fotovoltaic implementat de Sky Volt, va ajuta țara să îmbunătățească balanța de plăți și securitatea aprovizionării cu energie, să facă mixul energetic mai ecologic și să crească capacitatea de reziliență generală în țară.
Pentru finanțarea investiției, Sky Volt SRL a apelat la finanțare GEFF prin intermediul MAIB solicitând 650.000 de Euro ca împrumut. Experții GEFF au analizat parametrii financiari și tehnici ai proiectului și au calculat beneficiile pe care compania le-ar obține prin generarea de energie electrică. Parcul fotovoltaic este compus dintr-un sistem fotovoltaic ales din Selectorul de tehnologii verzi al BERD, o bază de date online cu aproximativ 30.000 de produse care îndeplinesc cerințele minime de performanță și depășesc practicile actuale de piață, rezultând în beneficii clare și îmbunătățiri de mediu.
GEFF în Republica Moldova este un produs al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) susținută de Fondul Verde pentru Climă (GCF) și Ministrul Finanțelor și Trezoreriei al Republicii Turcia.
Programul GEFF al BERD operează printr-o rețea de peste 145 de instituții financiare locale din 27 de țări, susținute cu finanțare de la BERD de peste 4,6 miliarde Euro, de care au beneficiat până în prezent peste 190.000 de clienți. Aceste proiecte au condus la reduceri anuale ale emisiilor de CO2 cu peste 8,6 milioane de tone.