Cu atât mai impresionantă este această mobilizare dacă e să ne uităm la diversitatea celor care au sărit să ajute, de la oamenii simpli și până la autoritățile publice locale din toate colțurile țării. Printre acestea se numără și o parte din localitățile semnatare ale inițiativei europene, Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, care au intrat rapid în acțiune cu ajutoare, bani și spații de cazare pentru refugiați. Actualmente, în R. Moldova sunt peste 80 de primării care fac parte din Convenție, alături de alte peste 10 000 de localități la nivel European, inclusiv în spațiul Parteneriatului Estic.
Sute de localnici au răspuns apelului și au donat haine, plăpumi, produse alimentare și de igienă ș.a., care ulterior au fost transmise refugiaților. Mamelor cu copii mici li s-au oferit, de asemenea, și cărucioare. Totodată, au fost amenajate 20 de locuri de cazare în instituțiile publice din municipiu, iar o „Garderobă socială” pentru refugiați este în curs de înființare, la inițiativa organizației JCI Ungheni. Se lucrează în mod constant pentru a identifica noi parteneri și donatori și a plusa eforturile de ajutorare.
Chiar dacă ajutorul din partea primăriilor este admirabil și necesar, el nu este simplu de oferit. În primul rând, la nivel local este dificil – uneori chiar imposibil – de îndeplinit necesități ce țin de servicii medicale specializate sau integrarea în câmpul muncii. În al doilea rând, toate eforturile financiare pentru sprijinirea refugiaților își lasă amprenta asupra bugetelor APL-urilor, majoritatea neavând resurse prevăzute pentru asemenea cheltuieli.
Într-o situație asemănătoare se găsește și comuna Albinețul Vechi, acolo unde primăria are dificultăți în reîncărcarea buteliei cu gaz și carburanți pentru familiile refugiate. Totodată, două persoane din Ucraina găzduite aici au solicitat angajarea în câmpul muncii, necesitate pentru care încă nu au fost puse la punct mecanisme și oportunități concrete.
La Bălți, necesitățile neacoperite sunt de ordin tehnic, inclusiv lipsa conexiunii la internet în cele trei centre de plasament aprobate, ceea ce împiedică participarea elevilor la lecțiile online. Chiar și în privința produselor alimentare și de strictă necesitate este dificil de a asigura un flux continuu, după cum declară primarul municipiului, Nicolai Grigorișin:
APL-urile sunt o parte importantă a ecosistemului de sprijin pentru refugiați, însă nu sunt singura. Pentru ca demersurile acestea de ajutor să fie sustenabile, este necesar de o mobilizare la unison din toate părțile — guvern, APL, donatori, societate civilă, agenți economici — conștienți de limitările și de aportul special al fiecăreia.
© ECOPRESA. All rights reserved *** Preluarea textelor care aparțin www.ecopresa.md poate fi făcută doar cu indicarea sursei și link activ către subiectul preluat.