fbpx

Cod Roșu de caniculă: 40°C la umbră în Republica Moldova. Reguli esențiale pentru supraviețuire

 Cod Roșu de caniculă: 40°C la umbră în Republica Moldova. Reguli esențiale pentru supraviețuire

Foto: renasterea.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova a intrat astăzi sub Cod Roșu de caniculă – temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră pe aproape întreg teritoriul țării vor fi timp de mai multe zile.

Să respectăm reguli simple: stăm în locuri mai răcoroase, bem câte un pic de apă curată la anumite intervale, nu ieșim sub bătaia soarelui și renunțăm la orice deplasare pe jos sau cu mașina care poate fi amânată pentru orele cu temperaturi mai scăzute. În situații de risc, apelăm Serviciul de urgență 112.

Masele de aer fierbinți din Africa de Nord (Sahara) au cuprins întreaga Europă, temperaturile extreme provocând și decese din cauza deshidratării și șocului termic.

Codul Roșu de caniculă a fost instituit de meteorologi pentru 12-17 iulie: în zonele de centru, sud, dar și de centru-nord, inclusiv în municipiul Bălți, temperatura aerului va atinge la umbră +40°C. Pentru o foarte mică parte a teritoriului RM este valabil Codul Portocaliu – în unele raioane din nord vor fi cu vreo două grade mai puțin.

meteo.md

Niciodată în Republica Moldova n-a mai fost vreme toridă o perioadă atât de îndelungată și pe o porțiune atât de mare a teritoriului. Codul Roșu de caniculă anterior a fost instituit acum câțiva ani (în 2021). Însă maxima de 40°C nu este un record de temperatură, susțin meteorologii – s-au înregistrat 42,4°C în 2012, la Fălești.

Mai suntem atenționați că râurile, inclusiv Nistrul, au ape mici în această perioadă – autoritățile ne îndeamnă pe toți să utilizăm rațional și să economisim apa.

Sunt necesare soluții mai prompte și complexe 

Foto: IGSU

Pentru că nu au climatizoare acasă, unii oameni din Chișinău ne-au spus că merg la supermarket, sub pretextul unor mici cumpărături, pentru a se răcori un pic timp de 20-30 de minute, sau în alte spații cu aer condiționat în care este permis accesul.

În capitală funcționează de la ora 9:00 până la 18:00 corturi de prim ajutor, instalate de autoritățile locale în cele mai aglomerate zone ale orașului. Aici oamenii primesc apă potabilă și ajutor medical. Străzile capitalei sunt stropite cu apă, pentru a răcori și a proteja învelișul asfaltic. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a instalat corturi anti-caniculă în raioane, care funcționează tot între orele 9:00 și 18:00.

Observatori din presă și ONG-uri comentează că autoritățile de diverse niveluri ar trebui să vină cu soluții mai complexe și mai prompte pentru a-i ajuta pe oameni să facă față unor asemenea situații extreme. Corturile anti-caniculă cu posibilități modeste și care funcționează doar 9 ore pe zi sunt prea puțin, în opinia lor, pentru că de mai mulți ani resimțim din plin efectul schimbărilor climatice și este necesară mobilizarea pe măsură.

Pericol de incendiu: Nu aprindem focul în spații deschise!

Foto: IGSU

Avem și o avertizare cu privire la pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural, din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Oamenii sunt rugați să nu aprindă vegetația uscată și gunoiul menajer, să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor cu cereale, a pădurilor, fâșiilor forestiere, locurilor de agrement. Mucurile de țigară trebuie bine stinse, înainte de a fi aruncate.

Incendiile de vegetație și de cereale pot izbucni rapid pe vreme toridă, cu umiditate redusă. Ele pot afecta suprafețe extinse, inclusiv case de locuit și alte imobile, se pot solda cu pierderi de vieți.

Scăldatul în râuri și iazuri este foarte riscant pe caniculă!

Foto: IGSU

Scăldatul în râuri și lacuri pentru a te răcori este o idee proastă pe arșiță extremă: din cauza decalajului de temperatură, sunt posibile crampe musculare și chiar șocuri termice. Sub Cod Roșu, pentru scăldat trebuie alese orele dimineții și ale serii.

Salvatorii avertizează că scăldatul este permis doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare. Maturii trebuie să-şi monitorizeze cu strictețe copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, să nu le permită scăldatul de unii singuri.

Intrarea bruscă în apă după expunerea îndelungată la razele solare poate fi o greșeală fatală: este posibil șocul termic. Cei care doresc să meargă la scăldat sunt sfătuiți să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru a-și regla treptat temperatura corpului.

Reprezentanții IGSU subliniază că este strict interzis consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă.

Copiii și vârstnicii, cei cu afecțiuni medicale au nevoie de mai multă grijă!

Foto: ambulanta.md

Este recomandată purtarea hainelor lejere, de culori deschise și reducerea eforturilor fizice. Copiii nu trebuie să stea în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare. Nu-i lăsăm nici pe oameni, nici pe animale să aștepte în automobile fără aer condiționat pe arșiță.

Ministerul Sănătății a venit cu mai multe recomandări după instituirea Codului Roșu de caniculă:

– evitați expunerea la soare între orele 11:00 – 18:00;

– purtați pălărie de soare sau basma, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise, preferabil cu mâneci;

– evitați activitățile fizice în aer liber care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);

– nu ieșiți afară cu copii mai mici de 3 ani decât dimineața până la ora 9:00 și seara după 20:00;

– nu lăsați copiii în mașină nici pentru câteva minute – un timp scurt de aflare într-o mașină staționată sub soare canicular poate avea efect mortal;

– aveți mare grijă de copii, vârstnici, persoane cu boli cronice, în special cardiace, sau cu dizabilități.

– consumați lichide suficiente (minim 2 litri pe zi), porționat, la fiecare jumătate de oră, fără a aștepta senzația de sete;

– consumați fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roșu, prune, piersici, castraveți, roșii) care conțin o cantitate mare de apă;

– faceți dușuri cu apă ușor caldă, fără a vă șterge;

– nu consumați alcool, inclusiv bere, deoarece sporește deshidratarea;

– nu consumați cafea și nici băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cola) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece au efect diuretic și duc la deshidratare.

Opriți ventilatorul când temperatura din casă depășește 32°C!

Recomandările pentru locuințe ale Ministerului Sănătății sunt următoarele:

– închideți ferestrele expuse la soare în orele de caniculă, acoperiți-le cu jaluzele și/sau draperii;

– reglați climatizorul, astfel încât temperatura din încăpere să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară;

– nu utilizați ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius;

– igienizați zilnic locuința și aerisiți încăperile frecvent;

– deconectați sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectați de la rețea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

Ce condiții trebuie să asigure angajatorii pe caniculă?

Angajatorii ar trebuie să manifeste grijă față de angajați și clienți în zilele cu temperaturi extreme. Ministerul Sănătății le amintește:

–      asigurați cu apă colaboratorii și clienții;

–      dacă nu dispuneți de aer condiționat, și dacă caracterul muncii permite, organizați munca la distanță;

–      în cazul unor munci grele, organizați orarul în așa fel, încât lucrătorii să nu fie expuși în orele cele mai periculoase.

Să nu uităm de animalele care suferă de sete și căldură!

Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Animalele de pe lângă casă și cele de companie au nevoie și ele de apă proaspătă, umbră și suficient aer. Nu plimbăm câinii și pisicile pe trotuare când este arșiță – se pot alege cu arsuri la pernuțele labelor, pentru că betonul și asfaltul se încing mult peste temperaturile resimțite de om în aer.

Dacă animalele de companie (câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ținute afară, este important să fie asigurate cu o sursă de apă potabilă, precum şi cu un adăpost corespunzător, împotriva razelor solare, subliniază Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„Atenție la modul de transportare a animalelor de companie! Acestea nu trebuie ținute în vehicule timp îndelungat, expuse în mod direct şi pe o perioadă lungă la radiații ultraviolete şi la temperaturi ridicate”, atenționează ANSA.

Cum să avem grijă de animalele de casă – recomandări pentru gospodari și fermieri

Foto: pixabay.com

Și animalele de casă trebuie protejate de stresul termic, iar specialiștii ANSA vin cu aceste recomandări:

–      asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, pentru a le proteja de acțiunea directă a razelor solare;

–      asigurarea unor cantități suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);

–      asigurarea cu echipamente funcționale de adăpare, de furajare şi cu sisteme de ventilație;

–      asigurarea cu echipamente de rezervă, în principal pentru sistemele de ventilație şi generatoare de energie electrică;

animalele pentru tracţiune, sau alte activități fizice, pe timp de caniculă nu vor fi exploatate, dacă temperatura la umbră depășește 25ºC;

–      în cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;

–      dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare;

–      orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi de comportament, trebuie să-l alerteze pe deținătorul de animale. Acesta este obligat să se adreseze urgent medicului veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă.

Postări asemănătoare

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic