Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Au crescut din nou emisiile de CO2 în cele mai bogate țări ale lumii
Emisiile de carbon au revenit la niveluri mari, iar ponderea acestora a crescut din nou în cele mai bogate 20 de națiuni din lume, potrivit raportului anual privind transparența climatică, care este realizat în conformitate cu Convenția Cadru a ONU privind Schimbările Climatice. Raportul spune că emisiile de CO2 vor crește în acest an cu peste 4% în țările care fac parte din G20, după ce au scăzut cu 6% în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, notează BBC News și digi24.ro.
China, India și Argentina vor depăși nivelurile de emisii de dioxid de carbon pe care le-au atins în 2019. De asemenea, autorii raportului subliniază că utilizarea continuă a combustibililor fosili subminează eforturile de reducere a temperaturilor.
Sarcina grea a negociatorilor la COP 26
Cu doar două săptămâni rămase până la deschiderea oficială a conferinței ONU pentru schimbări climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, sarcina cu care se confruntă negociatorii statelor participante la discuții este foarte grea.
Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
În prezent, lumea se confruntă cu o temperatură medie globală mai caldă cu aproximativ 1,1 grade Celsius față de perioada preindustrială, ceea ce face ca limitarea creșterilor viitoare ale temperaturii să fie extrem de dificilă.
Dacă conferința pentru schimbări climatice de la Glasgow va reuși să traseze direcțiile pentru combaterea acestei probleme, țările care emit cel mai mult dioxid de carbon în atmosferă vor trebui să pună în aplicare politici mai ambițioase pentru combaterea problemelor de mediu.
Una din caracteristicile noului raport privind transparența climatică este faptul că politicile de mediu pentru combaterea încălzirii globale nu sunt implementate suficient de rapid încât să fie eficiente.
G20 emite aproximativ 75% din emisiile globale de CO2
Țările membre ale grupului G20 sunt responsabil pentru aproximativ 75% din emisiile globale de dioxid de carbon.
În 2020, cantitatea totală de CO2 pe care au emis-o aceste state a scăzut semnificativ, pentru că activitatea economică a fost aproape în totalitate suspendată pentru a diminua expansiunea pandemiei de Covid-19 în rândul cetățenilor. Însă o bună parte din redresarea economică din acest an a fost realizată cu ajutorul combustibililor fosili, în special cu ajutorul cărbunelui.
Potrivit raportului privind transparența climatică, întocmit de 16 organizații de cercetare și grupuri de mediu, se preconizează că utilizarea cărbunelui în statele membre G20 va crește cu aproape 5% în acest an.
Acest lucru se datorează în principal Chinei, care este responsabilă pentru aproximativ 60% din această creștere. Totodată, creșteri ale ponderii de cărbune s-au înregistrat în 2021 și în SUA, dar și în India.
Prețul cărbunelui a crescut cu aproape 200% față de anul trecut
Prețurile cărbunelui au crescut cu aproape 200% față de 2020. Acest lucru a dus la întreruperi de energie, deoarece a devenit nerentabil pentru centralele electrice pe bază de cărbune să genereze energie electrică în ultimele luni.
Guvernul chinez a anunțat o schimbare de politică săptămâna aceasta pentru a permite acestor centrale să perceapă tarife de piață pentru energia lor. Măsura asta ar putea stimula și mai mult consumul de cărbune în acest an.
În ceea ce privește gazul, raportul privind transparența climatică constată că utilizarea acestui combustibil a crescut cu 12% în țările membre ale G20 în perioada cuprinsă între anii 2015 și 2020.
În timp ce liderii politici au promis că redresarea globală post-pandemie ar trebui să fie bazată pe soluții regenerabile, angajamentele financiare asumate de națiunile bogate nu confirmă acest lucru.
Din 1,8 miliarde de dolari care au fost alocați pentru cheltuielile privind redresarea economică, doar o sumă de 300 de milioane de dolari va fi direcționată către proiecte ecologice.
Aspectele pozitive ale raportului
Raportul indică, de asemenea, unele evoluții pozitive, inclusiv creșterea ponderii de energie solare și eolienă în cele mai bogate 20 de țări din lume. Energia regenerabilă furnizează acum aproximativ 12% din energie, comparativ cu 10%, nivelul care s-a înregistrat în 2020.
Din punct de vedere politic, s-au înregistrat progrese semnificative și în ceea ce privește grupul țărilor care fac parte din G20, deoarece majoritatea șefilor de stat și de guvern ale acestor state recunosc că sunt necesare obiective nete zero din punct de vedere al emisiilor de CO2 până la mijlocul acestui secol.
În același timp, toți membrii G20 au fost de acord să adopte noi planuri mai stricte de reducere a emisiilor de carbon până în 2030. Cu toate acestea, China, India, Australia și Arabia Saudită nu au făcut-o încă pași concreți în această direcție.
„Guvernele care fac parte din G20 trebuie să vină la masă cu obiective naționale mai ambițioase de reducere a emisiilor. Datele din acest raport confirmă că nu putem să realizăm schimbări fără ele. Mingea este acum în terenul lor, chiar înainte de COP26”, a declarat Kim Coetzee, expert climatic și coordonatorul general la raportului.
Cele mai importante date din raport:
- Se estimează că consumul de cărbune va crește cu aproape 5% în 2021, această creștere fiind determinată de China (reprezentând aproape 61% din creștere), SUA (reprezentând 18% din creștere) și India (reprezentând 17% din creștere).
- SUA și Australia au cele mai mari emisii de CO2 pe cap de locuitor dintre toate statele membre ale G20. SUA înregistrează 4,9 tone pe cap de locuitor, în timp ce Australia înregistrează 4,1 tone pe cap de locuitor. Aceste date reflectă ponderea ridicată a combustibililor fosili, în special a gazelor naturale și a petrolului, care sunt utilizați pentru generarea de căldură.
- Între 1999 și 2018 s-au înregistrat aproape 500.000 de decese și aproape 3,5 trilioane de dolari, reprezentând costuri economice, din cauza impactului climatic la nivel mondial. China, India, Japonia, Germania și SUA au fost cele mai afectate țări.
- Vânzările de autovehicule electrice rămân scăzute în statele membre ale G20, cota medie de piață a vânzărilor de mașini noi care nu emit dioxid de carbon fiind de doar 3,2%. Germania, Franța și Marea Britanie au cele mai mari cote de piață privind vânzarea de vehicule electrice.
Există așteptări ca atât India, cât și China să prezinte noi planuri naționale privind reducerea emisiilor înainte de reuniunea de la Glasgow, ceea ce ar putea da un impuls semnificativ încercărilor statelor lumii de a menține obiectivul de creștere a temperaturii medii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius.
Liderii statelor care fac parte din G20 se vor întâlni la Roma la sfârșitul acestei luni, cu doar câteva zile înainte să înceapă COP26.
„Liderii politicii au făcut o promisiune lumii la Paris, în urmă cu șase ani. Acum trebuie să o respecte”, a transmis Alok Sharma, președintele COP26, adăugând că „responsabilitatea revine fiecărei țări în parte și fiecare stat trebuie să joace un rol în privința schimbării, pentru că, din punct de vedere climatic, lumea va reuși sau va eșua de una singură în a combate încălzirea globală”.