Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Apa Nistrului – după filtrare și dezinfectare, devine cea mai bună apă potabilă din Republica Moldova
Chișinăuienii au la robinet cea mai bună apă potabilă din Republica Moldova, iar de la buveta din strada Trandafirilor, sectorul Botanica, pot lua gratis apă de o puritate și mai înaltă, filtrată suplimentar și tratată cu raze ultraviolete.
Apa consumată de chișinăuieni provine din râul Nistru, care acoperă în proporție de 70% necesitățile de apă ale țării. Este un fluviu de importanță vitală pentru noi, pe care ar trebui să-l protejăm mult mai eficient, în situația în care peste 80% dintre fântâni au apa poluată, conform datelor oficiale.
Nadejda Fotescu, purtătoarea de cuvânt a societății „Apă-Canal Chișinău”, povestește pentru Ecopresa cum este prelucrată apa potabilă din municipiul Chișinău. Ea ne atrage atenția că țevile vechi din blocuri reduc calitatea apei și precizează cum pot fi depuse plângerile la adresa furnizorului.
Calitatea apei consumate este esențială pentru sănătate: organismul unui adult conține până la 70% de apă. Vă prezentăm în articol și câteva metode de purificare a apei demonstrate științific. La unele putem recurge acasă ori în situații critice.
Apa din Nistru este pompată la o înălțime de 300 de metri pentru a ajunge în robinetele chișinăuienilor
Aproximativ 2 milioane de locuitori ai Republicii Moldova consumă apă din Nistru. Inclusiv apa potabilă de la robinetele chișinăuienilor provine din acest râu. „S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” produce și distribuie apă potabilă de calitate pentru circa 1 milion de locuitori și pentru circa 23 de mii de agenți economici”, precizează pentru Ecopresa Nadejda Fotescu, purtătoarea de cuvânt a societății.
Mai întâi, apa brută din fluviu este pompată la Staţia de Apă Nistru, care se află la Vadul lui Vodă. Ulterior, apa parcurge prin țevi o distanţă de 30 de kilometri până la Staţia de Tratare a Apei din oraşul Chişinău. Și deoarece „oraşul Chişinău este situat pe şapte coline, S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” suportă cheltuieli enorme pentru energia electrică necesară pompării apei la o înălțime de aproape 300 de metri”, menționează Nadejda Fotescu.
Cea mai calitativă apă potabilă din Republica Moldova este cea din municipiul Chișinău, asigură interlocutoarea. Apa de la robinet din municipiul Chișinău corespunde normelor de calitate stabilite atât în legislația națională, cât şi în directiva Uniunii Europene – acest fapt îl arată rapoartele cu privire la calitatea apei.
„Apa de la robinet din municipiul Chişinău poate fi consumată 24 de ore din 24 fără filtrare suplimentară”, asigură Nadejda Fotescu.
Potrivit ei, calitatea apei furnizate de „Apă-Canal Chişinău” este confirmată prin testări efectuate zilnic de laboratoarele acreditate ale operatorului, pe tot parcursul procesului tehnologic de tratare – dezinfecţie, înmagazinare şi distribuţie a apei potabile. Procesul se efectuează în conformitate cu graficele de control aprobate de Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău.
Reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică (ANSP) spun că microparticulele din plastic sunt prezente atât în apa îmbuteliată, cât și în cea de la robinet. Totuși, apa de la robinet conține o cantitate mai mică de microplastic.
Cum este decantată, filtrată și dezinfectată apa de la „Apă-Canal Chişinău”?
Schema tehnologică de tratare a apei la stații are două trepte: decantare şi filtrare. Și dezinfectarea apei are loc în două etape: dezinfectare primară şi dezinfectare secundară (după filtre). Ulterior, apa se acumulează în rezervoarele de apă potabilă, unde i se asigură timpul necesar de contact cu dezinfectantul (hipocloritul de sodiu). Din rezervoarele de apă potabilă, apa este apoi pompată şi transportată în rețelele orășenești de distribuție a apei.
Țevile ruginite din bloc și apartament scad calitatea apei
Operatorul are grijă să întreţină în bună ordine sistemul de alimentare cu apă şi reţelele de distribuție a apei potabile, însă calitatea apei de la robinet depinde și de starea țevilor din blocuri și apartamente.
„Este iminent necesară și întreținerea corespunzătoare a reţelelor interioare de alimentare cu apă de către administratorii şi proprietarii blocurilor locative, pentru a menține calitatea apei potabile la robinet”, subliniază Nadejda Fotescu.
Cui semnalăm că apa de la robinet nu este bună de băut?
„Apă-Canal Chişinău”, asigură interlocutoarea, verifică toate cazurile de neconformitate a calităţii apei potabile parvenite de la consumatori, cu condiția că aceștia anunță: adresa exactă, ora de constatare a neconformităţii, telefonul de contact, numele şi prenumele petiționarului. Plângerile pot fi expediate pe adresa de email acc@acc.md sau comunicate la nr. de tel. 022-256-666 al Departamentului Dispecerat de la ,,Apă-Canal Chișinău”.
„Ulterior, în baza informaţiilor prezentate de către petiţionar, specialiștii operatorului se deplasează la adresele indicate pentru prelevarea probelor și efectuarea încercărilor de laborator la parametrii fizico-chimici și bacteriologici. În unele cazuri, sunt prelevate probe şi determinați parametrii de calitate referitori la gust, miros etc. la fața locului, în prezența consumatorului”, precizează purtătoarea de cuvânt a operatorului.
La buveta din strada Trandafirilor găsim cea mai pură apă potabilă – minuțios filtrată și dezinfectată cu raze ultraviolete
Cea mai calitativă apă de băut livrată de „Apă-Canal Chișinău” este cea de la buveta din strada Trandafirilor, din sectorul Botanica. Oamenii se aprovizionează gratis, având la dispoziție mai multe butoane pentru alegerea cantității de apă dorite.
„Pe bună dreptate, apa de la buveta de la Botanica este de calitate. Nu în zadar, zilnic, zeci de oameni fac cozi la buveta din strada Trandafirilor pentru a lua apă. Mai ales în lunile de vară, când se înregistrează temperaturi caniculare. Lunar, oamenii iau circa 230 de tone de apă de la această buvetă. Astfel, chișinăuienii, precum și oaspeții capitalei, pot consuma apă de cea mai bună calitate, fără a cheltui bani și fără a sta la rând să cumpere apă îmbuteliată la tarabele improvizate de agenții economici pe străzile capitalei”, remarcă Nadeja Fotescu.
Apa de la buvetă provine din rețeaua centralizată. Dar mai trece printr-un sistem de filtrare a sărurilor. O dată la trei luni este schimbat filtrul buvetei, iar o dată la jumătate de an – lampa cu raze ultraviolete care dezinfectează apa.
Nadejda Fotescu reamintește că în Chișinău, în parcuri, sunt instalate și 7 cișmele cu apă potabilă, „care, la fel, reprezintă o sursă gratuită de alimentare cu apă de calitate, mai cu seamă în zilele caniculare”.
Peste 80% dintre fântânile din RM au apă de proastă calitate
Peste 80% dintre fântânile din Republica Moldova au apa poluată, conform datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în februarie 2024. Motivele calității proaste sunt multiple: latrinele (toaletele din curte), cotețele, gunoiștile, gropile de canalizare etc. Consumul de apă din fântâni poate fi periculos din cauza conținutului sporit de nitriți, nitrați și altor substanțe chimice. Filtrarea acestor compuși este foarte dificilă, chiar imposibilă uneori, potrivit Lilianei Carp, medic igienist în cadrul ANSP.
În comerț există filtre speciale pentru fântâni, dar acestea nu rezolvă toate problemele. Din acest motiv, avem nevoie să construim apeducte în toate localitățile – oamenilor le este necesară asigurarea neîntreruptă cu apă potabilă bună pentru consum, care să le mențină și să le refacă sănătatea, dar nu să le-o deterioreze.
Metode de îmbunătățire a calității apei potabile
Fierberea este cea mai veche metodă de îmbunătățire a calității apei. Pe această cale, n-o putem curăța de săruri și compuși chimici, dar măcar eliminăm microorganismele și agenții patogeni ce pot declanșa boli.
Dezinfectarea cu ajutorul ionilor de argint (oligodinamia) este o altă metodă de eliminare a bacteriilor din apă demonstrată științific. Totuși, nu se aplică pe larg pentru tratarea apei – pentru eficiență, este necesară o concentrație ridicată de ioni de argint, care este periculoasă pentru celulele vii (concentrația admisibilă de argint în apă este de 0,05 mg/l). În unele țări europene, este total interzisă plasarea pe piață a filtrelor cu ioni de argint – argintul este un metal greu și se acumulează ușor în organism, el nu doar omoară bacteriile, dar este și xenobiotic, o otravă pentru celulele vii. În Republica Moldova, se vând cartușe filtrante cu ioni de argint. Producătorul unora dintre ele susține că acestea nu sunt nocive pentru sănătate, deoarece utilizează un sistem pe bază de carbon ce nu le permite ionilor de metale grele precum argintul, plumbul, fierul, mercurul și izotopii radioactivi să ajungă în apa deja filtrată pentru consum.
Atenție, este vorba despre ioni de argint, nu despre linguri și monede din argint scufundate în apă, pentru că argintul metalic nu intră în nicio reacție chimică cu apa. Dacă ai încercat să dezinfectezi apa lăsând în ea peste noapte obiecte de argint, nu intra în panică: nicio părticică din metal nu s-a dizolvat, așa că nu ți-a dăunat.
Filtrele pentru robinete, filtrele plasate sub chiuvetă, filtrele-ulcior trebuie alese în funcție de caracteristicile apei: ce dorești să elimini din ea? Specialiștii din magazine te pot ajuta să alegi filtrul cel mai potrivit pentru apa din gospodăria ta. Este important să schimbi la timp cartușul filtrant. Un cartuș exploatat peste garanția producătorului poate, dimpotrivă, să înrăutățească calitatea apei – favorizează înmulțirea microbilor și bacteriilor. Producătorii asigură că filtrele pot deduriza apa, o curăță de impurități precum rugina, nisipul, nămolul, microplasticul, o îmbogățesc cu minerale benefice organismului. Pentru unele cartușe filtrante se dau garanții că elimină bacteriile și paraziții, pesticidele și alți poluanți. Doar rezultatul unor teste de laborator poate arăta pe cât de adevărat este acest lucru în fiecare caz în parte.
Un filtru de apă simplu, care ajută doar la curățarea de impurități, dar nu ne scapă de microbi și bacterii, se construiește după următorul principiu:
Acest sistem poate fi util în situații extreme.
CITEȘTE ȘI: Cât de bună de băut este apa din fântâni? Orice doritor poate solicita o analiză de laborator
Congelarea apei potabile este practicată acum de oameni mai mult pentru „purificare energetică”, pentru „a-i reduce la zero informația pe care a înregistrat-o”. Dar apa poate fi curățată astfel și de diverse impurități, inclusiv de metale grele: se pune într-un recipient și se ține la congelator mai multe ore, iar impuritățile se ridică în partea de sus a gheții. Partea opacă a gheții se înlătură și se consumă doar apa obținută din gheața transparentă. Procesul poate fi repetat de mai multe ori. Prin congelarea mai îndelungată la temperaturi foarte scăzute sunt neutralizați și mulți agenți patogeni.