[FOTO] Reședința prezidențială de la Condrița, deschisă pentru Festivalul Pădurilor
Pentru prima dată, reședința prezidențială de la Condrița și-a deschis ușile pentru toți doritorii de a vizita acest loc din sânul naturii. Aceasta s-a făcut cu ocazia Festivalului Pădurilor, scopul principal al căruia a fost de a promova Programul Național de Împădurire și a aduce la cunoștința oamenilor importanța programului prin intermediul discuțiilor tematice, atelierelor și a experților din domeniul mediului prezenți la festival.
De la cățărat pe peretele de escaladare până la puieți cu rădăcină protejată, de la sarmale vegetariene până la eșarfe pictate manual – toate acestea puteau fi găsite la Festivalul Pădurilor, unde au venit atât oamenii pasionați și interesați de protejarea mediului înconjurător, cât și cei care voiau să ia o pauză de la aglomerația urbană.
Pentru prima dată pășesc pragul reședinței prezidențiale de la Condrița. Merg vreo zece minute pe jos, timp în care admir un peisaj ce-mi aduce aminte de pădurea din Eberswalde, Germania.
Înțeleg că sunt aproape atunci când aud răsunând câte puțin muzica interpretată de o orchestră.
La intrare sunt întâmpinată de comercianți. În zonă sunt expuse foarte multe lucruri confecționate manual, precum eșarfe, bluze. Este și înghețată.
După ce se termină zona de târg, ajung la scena mică, unde performează Ansamblul Dor Nisporean și Fanfara Vasilii Amarfii. Sub ritmul muzicii, mă îndrept către zona expozițiilor, unde sunt drone, binocluri performante, jucării sub forma mașinilor care duc deșeurile la sortare și multe altele. Mă apropii de reprezentanții de la Arboretum, care arată cum se obțin puieții de copaci cu rădăcină protejată. Cu unul dintre ei discut și despre importanța festivalului.
„Festivalul Pădurilor ne reamintește cât de esențiale sunt pădurile, copacii și solul pentru viața noastră de zi cu zi. Totul pornește din sol – și noi, și hrana noastră. Dacă solul este sănătos, și noi suntem sănătoși”, spune Oleg Șevcenco, membrul AO „Arboretum”.
După o plimbare prin zonă, decid să caut ceva de mâncare. Pe drum remarc multe activități interesante, cum ar fi cea de la Clubul Montan din Republica
Moldova, care le oferă oamenilor posibilitatea de a urca pe un perete fiind echipați special.
O cărărușă din ciuperci pe care le găsim la Condrița este marcată cu semne. Așa vizitatorii pot deosebi ciupercile comestibile de cele necomestibile. În preajmă observ și experți care le povestesc curioșilor mai multe detalii despre ciuperci.
Decid să nu-mi pierd timpul degeaba și să mai întreb de oamenii pe care-i întâlnesc în cale de ce este important Festivalul Pădurilor, în opinia lor.
„Festivalul Pădurilor este o cinstire a naturii, a mediului înconjurător, cred că e menit să ne învețe să respectăm și să protejăm mediul înconjurător, ca să putem trăi mai mulți ani”, spune o domnișoară.
Un domn este de părere că „vizitatorii pot simți pe propria piele că pădurile înseamnă cel puțin un spațiu răcoros și umed”. Tot el mai menționează că era „ferm convins că la festival este implicată și campania electorală”. Dar, discutând mai târziu cu organizatorii, „s-a convins că acest festival de fapt nu are scopuri politice, dar să promoveze Programul Național de Împădurire”.
Mai la vale, pe stânga, zăresc și zona de distracții, unde copiii au ocazia să picteze torbițe și rondele din lemn, să meargă pe sfoară și să încerce multe alte activități educative și distractive.
Mai departe, pe partea dreaptă, staționează mașina de pompieri care a venit tocmai de la Sireți. Urmează să organizeze o activitate la care atât adulții, cât și copiii ar experimenta cum funcționează furtunul unei mașini de pompieri. Aud cu coada urechii cum povestesc că economisesc apa și își desfășoară în ture activitatea.
Și iată, după atâtea situații întâlnite, în care am remarcat diverse detalii captivante și uimitoare, ajung la scopul meu principal după un drum lung. Nici eu, nici stomacul meu, dar nici ochii nu mai știu ce vor să guste în primul rând. Legume, pește, plăcinte la rolă, plăcinte prăjite pe disc – din toate vreau să gust. Totuși, pentru început, iau o plăcintă și un ceai, pe care le savurez pe malul lacului cu lebede, apoi mă îndrept spre una dintre cele mai frumoase zone, după părerea mea – pe insulă.
Aici ajung, trecând peste un pod, direct la zona de expoziție a comunității „Măiestria”, unde sunt expuse și obiecte cusute în tehnici tradiționale de către membrele comunității. Stau de vorbă cu Stela Moldovanu, fondatoarea comunității.
„Mi s-a părut o idee minunată să se deschidă reședința prezidențială pentru public, pentru că este un spațiu, un loc atât de frumos, o splendoare aparte să te plimbi, să săvurezi natura de aici, locurile acestea absolut fabuloase. Cred că e loc de festivaluri mai multe aici, dar esențial, bineînțeles, cred că este să chemi lumea să fie mai atentă la niște probleme care sunt cu adevărat importante, dincolo de altele, economice, și despre care vorbim în fiecare zi”, spune Stela.
La o depărtare de câțiva pași este și un foișor în care se poartă o discuție tematică cu experți. Am ocazia să discut și cu Aurel Lozan, specialist în biodiversitate.
„Rolul festivalului este simplu: promovarea a tot ce înseamnă păduri, produsele pădurii, serviciile pe care le oferă, aerul curat, lemnul, apa și toate bunurile și beneficiile pe care societatea le primește de la păduri. Pădurile fac parte din componenta esențială a mediului. Pădurea este un ecosistem valoros și contribuie foarte mult la stabilitatea unui mediu curat și sănătos. Având o pădure sănătoasă, vom avea și o societate sănătoasă”, a evidențiat expertul.
Una din ultimele zone pe care o descopăr este cea de după lac, unde sunt instrumente muzicale, mâncare raw vegană și diverse activități, cum ar fi statul pe cuie.
Deși toată ziua am fost în diverse locuri, am impresia că n-am reușit să văd tot ce a oferit acest festival și nici nu-mi imaginez cât de mult ar trebui să scriu ca să cuprind tot ce am văzut. Am petrecut timpul bine, cu activități diverse, cu oameni pe care nu i-am văzut de mulți ani și am avut ocazia să-i reîntâlnesc aici. Seara s-a încheiat cu un concert al trupei Snails și am decis că plecăm de la festival pe ritmul piesei „Oameni și locuri dragi”.
————————-
Festivalul Pădurilor a fost organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/ Ecopresa și Societatea Ecologică „Biotica”, cu suportul Suediei (Embassy of Sweden in Chisinau), în parteneriat cu Președinția Republicii Moldova, Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, UNDP Moldova și Norvegia.