Benzile de etanșare pentru termopane: soluție simplă pentru o eficiență energetică mai mare
Când montezi ferestre sau uși, este esențial să te gândești la eficiența energetică a locuinței tale. O soluție simplă și eficientă sunt benzile de etanșare – role confecționate dintr-un material special care se aplică pe marginea termopanului. Nu este nevoie să le schimbi ulterior, pentru că sunt destinate pentru toată perioada de exploatare a termopanului. Aceste benzi de etanșare pot reduce pierderile de energie cu aproximativ 5 – 15%, spune Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică și fondator al Asociației Obștești „Renașterea Rurală”.
Tipuri de benzi de etanșare și utilizarea lor
Se aseamănă cu benzile adezive (scotch-ul) și sunt de două tipuri:
- Banda de exterior (albă) le permite vaporilor de apă să iasă din casă și protejează împotriva vântului și a umezelii.
- Banda de interior (roz) izolează spațiul dintre fereastră și perete, prevenind pierderile de căldură.
„Diferența dintre cele două tipuri de benzi constă în dimensiunea micro-percuției (micro-găurele) și rezistența la condițiile climatice. Banda de exterior este proiectată să reziste la vânturi puternice și umiditate în exces, în timp ce banda de interior este optimizată pentru a gestiona umiditatea produsă în interiorul locuinței, cum ar fi aburii de la bucătărie sau baie”, explică Vladimir Ursu.
Cum se aplică?
Pentru rezultate optime, benzile de etanșare ar trebui aplicate de instalator direct pe profilul ferestrei sau ușii înainte de montaj, recomandă specialistul.
Benzile sunt prevăzute cu un adeziv de înaltă calitate, care asigură o prindere puternică și durabilă. „Nu este nevoie să le schimbăm, ele sunt destinate pentru toată perioada de exploatare a termopanului, se instalează împreună cu termopanul. Inițial, la import, benzile de etanșare erau incluse „la pachet” cu termopanele. Instalatorii noștri nu le utilizau, deoarece preferau „să nu-și complice viața”. Deși erau conștienți de rolul acestor benzi, considerau că spuma poliuretanică, folosită de obicei, îndeplinește aceleași funcții, ceea ce nu este corect”, spune Vladimir.
Pot reduce pierderile de energie cu aproximativ 5 – 15%
Studiile arată că, atunci când bate vântul, aceste benzi pot împiedica pătrunderea aerului prin perete sau prin zonele unde izolarea nu este adecvată, cum ar fi spuma poliuretanică de pe perimetrul geamului. Aceasta din urmă își poate pierde din proprietăți, în special atunci când este expusă la razele ultraviolete, iar benzile de etanșare protejează împotriva acestui efect. Majoritatea persoanelor au observat că, în timp, spuma poliuretanică începe să se macine, să piardă din proprietăți și își reduce eficiența. Dar este cea mai rapidă soluție pentru izolare și de aceea meșterii preferă acest material, menționează expertul în eficiență energetică.
„Spuma poliuretanică utilizată împreună cu benzile de etanșare oferă o izolare termică și fonică mai bună, fiind cu 50% mai eficientă decât spuma standard. Totuși, una dintre principalele probleme ale spumei poliuretanice este contactul cu aerul. Dacă perimetrul geamului nu este tencuit, spuma poate începe să se deterioreze și să își piardă din eficiență”, avertizează Vladimir.
Utilizarea benzilor de etanșare poate reduce pierderile de energie cu aproximativ 5-15%. „Această valoare diferă în funcție de calitatea materialelor utilizate, de precizia instalării și de condițiile specifice ale locuinței. De exemplu, în casele mai vechi, care nu au fost izolate corespunzător, eficiența energetică poate fi îmbunătățită semnificativ prin etanșarea corectă a ferestrelor și ușilor, ducând la economii mai mari”, specifică Vladimir Ursu.
Benzile de etanșare pot fi găsite în magazinele specializate, în materiale de construcții.
Vă recomandăm și un alt articol despre protejarea geamurilor: De ce avem nevoie de folie de protecție solară la geamuri? Ce rol are și cât de eficientă este?. De asemenea, vă recomandăm să citiți și despre izolarea corectă a locuinței: Cel mai bun material izolator pentru casa mea