fbpx

VIDEO. Instalarea panourilor fotovoltaice: cât ne costă și de la ce începem?

 VIDEO. Instalarea panourilor fotovoltaice: cât ne costă și de la ce începem?

reformex.net

Susține Ecopresa, distribuie!

Începând cu anul 2024, instalarea panourilor fotovoltaice este profitabilă doar pentru cei interesați să producă electricitatea strict necesară gospodăriei lor. Intențiile de a câștiga din producerea unui surplus de energie electrică pe care să-l livreze în rețea nu mai sunt actuale – cadrul legal-normativ a fost modificat. Prin urmare, cei care se gândesc să devină prosumatori (consumatori-producători) trebuie să calculeze bine capacitatea centralei de care au nevoie, precum și perioada în care-și pot recupera investiția. 

Cât de avantajos este să-ți instalezi panouri fotovoltaice, cum putem face calcule aproximative înainte să luăm o decizie, care sunt etapele instalării și ce reguli de urmat sunt ne explică experți și experte din domeniu.

Sunt panourile fotovoltaice avantajoase, într-adevăr?

Irina Apostol este expertă în domeniul energiei regenerabile în cadrul unui ONG și, totodată, și-a instalat acasă un sistem fotovoltaic.

„Mi-am instalat panourile fotovoltaice în iunie 2022 și de atunci n-am mai primit nicio factură la energia electrică pe care s-o achit. Luând în considerare faptul că am reușit să-mi instalez panourile înainte de creșterea prețurilor la energia electrică, pe mine scumpirea nu m-a afectat”, povestește Irina, solicitată de Ecopresa.

Investiția în panouri fotovoltaice pentru imobile mici/case de locuit este în medie de 1.000 de euro pentru un kW de putere instalată. Suma include și prețul invertorului, cheltuielile legate de schimbarea contorului, lucrările de instalare, perfectarea documentelor, potrivit expertei.

„Respectiv, cu cât mai mare este puterea pe care o instalăm, cu atât mai mare este și investiția. Eu mi-am instalat 10 kW. În mod normal, este o capacitate prea mare pentru o locuință, dacă nu folosiți această putere și pentru încălzirea casei, și pentru un automobil electric etc. Pentru o locuință tipică, una care consumă doar energie electrică pentru echipamente electrocasnice și iluminat, 3-5 kW este de regulă o putere suficientă. În cazul meu, în toamna anului 2023, mi-am instalat și o pompă de căldură și acum folosesc energie electrică și pentru a încălzi casa. Acum mai primesc factura pentru gaze naturale – apa caldă menajeră este produsă cu centrala pe gaze naturale. În rest, iată că noi ne încălzim total din surse regenerabile în acest sezon”, spune Irina Apostol.

Dacă vorbim despre obiective mai mari, cum ar fi o școală, un spital, o companie, costurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice se reduc pe măsură ce crește capacitatea instalată – pot fi și de 700 de euro pentru un kW de putere instalată, mai explică experta.

Calculatorul estimativ ne ajută să luăm o decizie

Există și un calculator online, extrem de simplu, care ne ajută să aflăm dacă și pentru locuința noastră este avantajoasă instalarea panourilor fotovoltaice. La elaborarea lui a contribuit și Irina Apostol.

Calculatorul indică puterea necesară pentru locuință, puterea maximă care poate fi instalată, cât va costa aproximativ investiția, ba chiar și în câți ani va fi recuperată investiția.

Exemplu de calcul:

Date introduse:

  • Raionul în care locuiți: Anenii Noi
  • Cantitatea de energie electrică consumată în ultimul an (o găsiți în factura de energie electrică): 850 kWh
  • Suprafață disponibilă pentru instalarea panourilor: 20 de metri pătrați. Rezultate obținute: puterea maximă care poate fi instalată – 2,5 kW.

Calcule obținute:

Calculatorul poate fi găsit pe site-ul AO Green City Lab Moldova – „Calculatorul de energie fotovoltaică”.

Instalarea panourilor durează, în medie, două luni

Irina Apostol consideră că procesul de instalare a fotovoltaicelor a fost destul de simplu în cazul ei: „A durat două zile lucrătoare, când eu eram la oficiu și nici n-am observat cum au apărut panourile pe acoperișul casei. Dar partea de pregătire a documentelor, conectarea la rețea și până în momentul în care am avut în casă energia electrică din surse regenerabile a durat aproape două luni.”

„În primul rând, am obținut avizul de racordare de la distribuitorul de energie – este primul pas de făcut când dorim să ne instalăm o sursă de energie regenerabilă (pentru toate tipurile de imobile). Avizul de racordare se oferă în aproximativ 10 zile lucrătoare. După primirea avizului, eu am mers pe varianta să contractez o companie care oferă „servicii la cheie”. Specialiștii acesteia au gestionat întregul proces – de la instalarea panourilor fotovoltaice până la asigurarea conformității tuturor documentelor pentru darea în exploatare a centralei fotovoltaice”, precizează interlocutoarea.

CITEȘTE ȘI: Panourile fotovoltaice: reguli noi pentru instalarea şi exploatarea lor. Consumatorii casnici sunt îndemnaţi să-şi instaleze mai activ panouri solare

Interesul pentru panourile fotovoltaice este mare

Numărul celor care și-au instalat sisteme fotovoltaice în 2023 a sporit spectaculos față de anul 2022, care a fost dificil sub aspect energetic – creșterea a fost de 153% în cazul gospodăriilor casnice și de 235% în cazul agenților economici. Interesul moldovenilor pentru panourile solare rămâne a fi sporit, chiar dacă tarifele la resursele energetice au scăzut în ultimul an, nu resimțim niciun deficit și ne-am diversificat sursele de aprovizionare.

„Lumea discută la bucătărie acest subiect, dacă merită instalate panouri fotovoltaice. Potrivit statisticilor, la finele anului 2023 erau 5.051 de deținători de sisteme fotovoltaice – 3.873 de persoane fizice şi 1.178 de persoane juridice. Obiectivul Republicii Moldova este ca, până în anul 2030, 30% din energia electrică să provină din surse regenerabile. La sfârșitul anului 2023, acest indicator era de 6%”, constată Veronica Herța, directoarea executivă a Green City Lab Moldova, solicitată de Ecopresa (Video).

Agenții economici beneficiază de sprijinul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru instalarea surselor de energie regenerabilă. Interlocutoarea speră că vor apărea și oportunități de sprijinire a gospodăriilor casnice.

Cine este avantajat acum să devină deținător de panouri fotovoltaice?

Cei care au din start scopul să producă atâta energie electrică, cât consumă, cu un surplus cât mai mic, pot obține acum avantaje de la instalarea panourilor solare, rezumă pentru Ecopresa Dumitru Braga, decanul Facultăţii Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Moldova (Video). Gospodăriile casnice sunt prosumatori mici, care pot fi uşor integraţi în reţea, potrivit lui, așa că până și o creștere mare a numărului lor va fi ușor asimilată de sistemul de distribuție al electricității.

Din 1 ianuarie 2024, s-a trecut de la „contorizarea netă” la mecanismul de „facturare netă”, care le va fi aplicat prosumatorilor nou-înregistraţi. Aceasta înseamnă că cantitatea de energie livrată în reţea de centralele electrice fotovoltaice nu va mai fi contorizată în kilowatti/oră („contorizare netă”), dar în bani, ţinându-se cont de mărimea tarifului la electricitate în momentul respectiv. Ulterior, dacă deținătorul de panouri solare va înregistra un deficit de producție proprie și va avea nevoie să consume energie din rețea, o va obține la tariful în vigoare în acel moment.

Iar cei care beneficiau la sfârşitul anului 2023 de mecanismul de „contorizare netă” vor continua să beneficieze de acesta până la 31 decembrie 2027.

Această publicație a fost produsă cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic