Peste 780 de mii de lei prejudiciu adus mediului în centrul istoric al Chișinăului: arbori vătămați și parcări ilegale
Autoritățile au calculat prejudiciul în cazul vătămării a 128 de arbori din centrul istoric al orașului, în urma lucrărilor de renovare a trotuarelor. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a emis un răspuns către Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic în care detaliază consecințele acestor acțiuni.
După o serie de materiale publicate de ecopresa.md și de solicitări de informații emise către Ministerul Mediului și Ministerul Culturii, situația a fost investigată de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Inițial, au fost identificați 112 arbori vătămați, ulterior – alți 16. De asemenea, mediul a fost prejudiciat și prin amenajarea de parcări ilegale. În total, suma prejudiciului constituie 781 de mii de lei.
„A fost admisă vătămarea, fără grad de încetare a creşterii a 112 arbori de specii foioase – răşinoase (fiind vătămați mecanic, până la 1/3 din volum, rădăcinile, tulpinile sau coroanele arborilor), prejudiciul cauzat mediului (statului), calculat în conformitate cu prevederile Instrucțiunii privind cuantumul plății pentru prejudiciul cauzat spațiilor verzi ale localităților urbane şi rurale, constituind, la moment, 76 608 lei”, se arată în răspunsul emis de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
La data de 17 iulie, Asociația Jurnaliștilor de Mediu a sesizat Inspectoratul cu un nou caz de vătămare a arborilor pe str. 31 August, 1989, intersecție cu str. Armenească.
„A fost depistată vătămarea ilegală suplimentară a 16 arbori de specia platan și scoaterea din rădăcină a două exemplare de arbuşti de specia hibiscus în centrul istoric din str. 31 August, 1989, mun. Chişinău, prejudiciul constituind 12432 mii lei”, informează Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Pe marginea acestui subiect, a fost inițiat și un proces de urmărire penală la Procuratura municipiului Chișinău. Printr-o solicitare de informație emisă către Procuratură, am fost anunțați că acest caz este în examinare „sesizarea Inspectoratului pentru Protecţia Mediului se examinează în cadrul unui proces penal”.
Parcări ilegale în centrul istoric al orașului – 692 mii lei
În urma investigației efectuate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, s-a mai stabilit și construirea ilegală a unor parcări pentru automobile pe terenurile cu statut de zonă protejată de importanță națională în centrul istoric.
„În str. Alexei Mateevici colț cu str. Bulgară, Armenească, Mihai Eminescu și Vlaicu Pârcălab, pe terenurile centrului istoric cu statut de zonă protejată de importanță națională, a fost admisă construirea/amenajarea ilegală a unor parcări pentru automobile, pe suprafața totală de 692 m², care în contextul prevederii Legii nr. 591/1999 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane şi rurale, reprezintă obiectiv incompatibil cu regimul spațiilor verzi, prejudiciul cauzat mediului, constituind 692 mii lei”.
Cazul mutilării rădăcinilor copacilor pe porțiunile aflate în lucrări de renovare a început în decembrie, anul trecut, cu intensificări în aprilie, anul curent și au fost observate activități similare în iulie. Străzile 31 August 1989, Mihai Eminescu, Serghei Lazo și Nicolae Zelinski din capitală sunt câteva locații de reper, unde putem vedea cu toții acest proces de distrugere a arborilor.
Mai multe informații despre modul în care copacii sunt afectați și posibilele consecințe pot fi găsite în materialul jurnalistei Ludmila Hițuc: [FOTO/VIDEO] Repară trotuarele și mutilează copacii. Câtă viață mai au arborii cu rădăcinile tăiate?