Al 27-lea summit ONU privind schimbările climatice se desfășoară în Egipt. Care sunt cele trei mari obiective ale COP27
Cea de-a 27-a conferință a părților Convenției-cadru ONU cu privire la schimbările climatice a reunit reprezentanți ai 200 de state în cadrul lucrărilor care au loc în perioada 6-18 noiembrie, la Sharm El-Sheikh, Egipt. Republica Moldova este reprezentată de deputata Parlamentului Ina Coșeru, reprezentanți ai Ministerului Mediului și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
COP27 se desfășoară pe fundalul unei ambiții majore de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Potrivit Comisiei interguvernamentale pentru schimbările climatice a ONU, emisiile de CO2 trebuie reduse cu 45% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2010, pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Acest lucru este esențial pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, inclusiv secete mai frecvente și severe, valuri de căldură și precipitații.
Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a accentuat, în cadrul evenimentului, că emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, precum și temperaturile globale, iar planeta noastră se apropie de punctul în care procesul va fi ireversibil. „Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”, a descris acesta situația.
Secretarul executiv al Secretariatului Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, Mr. Simon Stiell, le-a cerut guvernelor să se concentreze pe trei domenii critice la COP27. Primul este o schimbare de transformare către punerea în aplicare a Acordului de la Paris și punerea negocierilor în acțiuni concrete. Al doilea constă în consolidarea progresului asupra proceselor de atenuare, adaptare, pierderi și daune, intensificând finanțarea, în special pentru a aborda impactul schimbărilor climatice. Al treilea constă în îmbunătățirea aplicării principiilor transparenței și responsabilizării pe tot parcursul proceselor privind schimbările climatice.
Agenda COP27 cuprinde sesiuni plenare la începutul și sfârșitul conferinței, reuniuni pe segmentele de negocieri asupra mecanismelor de finanțare, adaptare și mitigare, site-eventuri și întâlniri bilaterale care se desfășoară în patru zone cu pavilioane și expoziții.
Reprezentanții Republicii Moldova vor fi prezenți la sesiunile plenare din 16-17 noiembrie. De asemenea, delegația RM va participa cu prezentări la site-eventuri organizate de WMO, GCF, EU4Climate, CCAC etc.