Împreună cu vizitatorii, am avut posibilitatea să vedem cum se ajunge la informaţiile pe care le aşteptăm cu atâta interes la fiecare buletin meteo sau le primim direct pe telefon, prin diverse aplicații. Munca specialiştilor din domeniul hidrometeorologiei este, însă, mult mai complexă și interesantă, după cum ne-am convins pe parcursul excursiei.
Spre surprinderea vizitatorilor, Ghenadie precizează că cele mai vechi utilaje sunt din 2008, ceea ce le dă o vârstă fragedă de numai 14 ani. Instrumentele de mici dimensiuni cum sunt termometrele sunt schimbate chiar mai des, având un grad mai mare de defectare.
Printre utilajele cu care am făcut cunoștință la stația meteorologică s-au remarcat și câteva „vedete”, foarte populare în rândul vizitatorilor, în special celor mici. La loc de cinste în această categorie stă heligraful, un glob de cristal parcă scos din filmele cu Harry Potter, care arată câte ore a strălucit soarele.
Un alt utilaj care atrage privirile este un pluviometru clasic, ce aduce aminte prin forma sa de o floare metalică. În interiorul „florii” stă un recipient în care se adună precipitațiile, pe care le măsoară nemijlocit observatorul. După fiecare rundă de precipitații, acesta scoate recipientul din pluviometru și, folosind un pahar, măsoară cantitatea de precipitații lichide sau solide.În asentimentul lui este și Mihail, un tătic care a participat la excursie cu toată familia. „Totul este nou pentru noi, deși părea simplu, fiindcă vedem mereu pe ecrane prognoza meteo. În timp real și în practică, informațiile sunt mult mai detaliate și mai interesante”.
Pentru copii, însă, cel mai impresionant element sunt bărcile din dotarea Centrului hidrologic, pe care le-au luat cu asalt de îndată ce le-au văzut, spre bucuria părinților și a bunicilor care nu au ezitat să fotografieze momentele.
Pentru unii din cei prezenți, anume acest aspect le-a atras interesul față de excursie. „Anul trecut am făcut o cercetare despre poluarea aerului și în general, mai multe cercetări legate de mediu, și am constatat că noi nu prea colectăm calitativ datele și nu prea le punem în acces public. De asta, întrebările mele sunt legate de date și cum sunt ele folosite. Eu cred că toată lumea trebuie să aibă acces la tot ce se întâmplă aici, într-un format cât mai simplu, pentru că schimbările climatice ne privesc pe toți”, ne spune Vlada, membră a echipei Primăria Mea.
Unele din echipamentele de testare sunt vechi, de producție sovietică, însă Veaceslav ne asigură că funcționează perfect. ”Vedeți, ele arată destul de...online!”, glumește el, spre amuzamentul vizitatorilor.
Nu putem decât să-i ținem pumnii Mirunei și tuturor celorlalți copii care s-au lăsat inspirați de excursie! Cu siguranță SHS își așteaptă cu drag viitoarele generații de specialiști.
------------------------------
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a fost înființat în 1944, însă primele observații meteorologice la Chișinău s-au înregistrat încă din 1886. Recent, instituția a lansat un proiect de „înverzire” a clădirii, prin panouri solare și colectoare ale apei pluviale.
------------------------------
Excursia la Serviciul Hidrometeorologic de Stat a fost organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM) cu suportul Suediei, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, ca parte a Festivalului Ziua Mediului.Festivalul Ziua Mediului este organizat de AJMTEM, cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, Suediei, Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Mediului, precum și al comunității de mediu – organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc.
© ECOPRESA. All rights reserved *** Preluarea textelor care aparțin www.ecopresa.md poate fi făcută doar cu indicarea sursei și link activ către subiectul preluat.