Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
După o pauză de doi ani, Gala Premiilor EcoLocal și-a desemnat câștigătorii
După o pauză de doi ani, la Chișinău a avut loc Gala Premiilor EcoLocal. În premieră, evenimentul și-a propus să nominalizeze și să premieze atât producătorii agroalimentari ecologici sau în conversie ecologică, cât și consumatorii responsabili. La eveniment au fost decernate diplome de onoare și premii nemonetare pentru patru categorii de premianți: Producătorul Anului, Consumatorul Anului, Voluntarul Anului, Angajatul Anului.
Pe motive de situație excepțională din ultimii doi ani, Gala Premiilor nu a fost organizată, respectiv, au fost anunțate și decernate premiile pentru anii 2020-2021. Totodată, în anul curent a fost lansată și o categorie specială de premiere, Partenerul Anului, pentru sprijinul acordat Asociației Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali „EcoLocal”.
Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, a menționat că Gala Premiilor EcoLocal este un eveniment care arată că produsul ecologic autohton este solicitat, iar consumatorii care s-au convins de calitatea înaltă a acestor produse devin cumpărători fideli. „În spatele acestor produse este o muncă enormă și deloc ușoară. Producătorii eco mai continuă să întâmpine greutăți, dar, prin politicile aprobate recent, sperăm ca aceste probleme să fie depășite”, a spus ministrul, care a înmânat mai multe premii.
Potrivit lui Viorel Gherciu, subvenția oferită din partea statului celor care au curajul să practice agricultura ecologică a fost majorată, iar pentru legume chiar a fost dublată. În anul 2020, agricultorii care au practicat agricultura ecologică au beneficiat de suport din partea statului în valoare de 20 de milioane de lei. „Sper ca acest suport să crească și în continuare și să avem mai mulți adepți ce vor practica agricultura ecologică, care nu doar livrează produse sănătoase, dar și asigură un mediu mai durabil, fără ca să-l polueze”, a subliniat ministrul agriculturii și industriei alimentare.
Premiul Producătorul Anului 2020 a fost decernat Nataliei Mateescu, marca „Iarba noastră”. Premiul Producătorul Anului 2021 i-a fost înmânat lui Vasile Niculiță, marca „Ecoparadis”, pentru cea mai atractivă tabără la piața „EcoLocal”. Vasile Niculiță practică agricultura ecologică de patru ani.
La categoria Partenerul Anului câștigător a devenit Centrul de Afaceri „ȚipiCapital”, cunoscut prin marca „Kentford”. Directorul centrului, Victor Țipi, a primit acest premiu pentru susținerea continuă a Asociației Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali „EcoLocal” și a proiectului social „EcoLocal Farmer Market Moldova”.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a înmânat Premiul Consumatorul Anului, a spus că în fiecare săptămână mai multe târguri ale producătorilor autohtoni sunt organizate în sectoarele Ciocana, Centru, Râșcani și Botanica ale capitalei. Totodată, edilul a menționat că familia sa este consumatoare fidelă a produselor eco. Consumatorii anului au fost desemnați Natalia Stele și Antonița Fonari.
„Este o mare treabă când capitala înțelege că trebuie să susțină producătorii din întreaga țară pentru că, de fapt, asta ne face pe noi, chișinăuienii, să fim foarte aproape de producători, să luăm produsul de la cel care îl pregătește pentru noi, pentru masa noastră, să nu existe pierderi, să ne simțim mai responsabili pentru că auzim de la oameni cum este crescut acest produs, să ne simțim fericiți că produsele noastre nu otrăvesc apele”, a menționat câștigătoarea Antonița Fonari.
Premiul Angajatul Anului 2020 a revenit Doinei Ababei, cofondatoare a Asociației „EcoLocal” și membră activă a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”. Angajatul Anului 2021 a devenit Sergiu Țurcanu, iar acest premiu i-a fost oferit pentru responsabilitate și profesionalism în atingerea scopurilor Asociației „EcoLocal” și a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”. Sergiu Țurcanu a precizat că produsele sale sunt deja de doi ani în conversie ecologică și speră că în curând va putea oferi consumatorilor produse ecologice de cea mai înaltă calitate.
Premiul Voluntarul Anului 2020 i-a revenit lui Nicolae Marcauledi, pentru susținere continuă și contribuție personală în atingerea scopurilor Asociației „EcoLocal” și a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”. Nicolae este cofondator al asociației și membru al pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova” de patru ani, iar produsele sale sunt în al doilea an de conversie ecologică. Antreprenorul crește produse agricole pe trei hectare, terenuri care se află în suburbiile municipiului Chișinău.
Titlul Voluntarul Anului 2021 i-a revenit Doinei Ababei, pentru susținere continuă și contribuție personală în atingerea scopurilor Asociației „EcoLocal” și a Pieței „EcoLocal Farmer Market Moldova”.
Câștigătorii au primit diplome și vouchere în valoare de 1500 de lei fiecare, iar acestea puteau fi valorificate de premianți la Piața „EcoLocal”, dar și pe platforma Asociației „EcoLocal Turism”.
Piața „EcoLocal” are loc săptămânal, în zilele de sâmbătă, între orele 9.00 – 13.00, cu intrare liberă pentru vizitatori. Piața este organizată de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova.
Foto: Ecaterina Alexandr