fbpx

Din 2019, bani de la bugetul de stat pentru schimbările climatice

 Din 2019, bani de la bugetul de stat pentru schimbările climatice

Sursa: Captură ecran/Filmul:The Day After Tomorrow

Susține Ecopresa, distribuie!

Începând cu anul 2019, în bugetul de stat vor fi prevăzute cheltuieli pentru activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Instituțiile publice centrale vor dezvolta o rețea de comunicare, care va spori cunoștințele specialiștilor în domeniu și va avea drept obiectiv planificarea cheltuielilor pentru investiții în activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, managerul Oficiului Schimbarea Climei, Vasile Scorpan, spune că finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și mărirea capacităților de stocare a acestora, reducerea vulnerabilității și menținerea și creșterea rezistenței sistemelor umane și ecologice la impactul negativ al schimbărilor climatice. „Această definiție internațională poate fi utilizată pentru a ajuta la clarificarea termenului de „finanțare a schimbărilor climatice” la nivel național. O metodologie unică de marcare a cheltuielilor climatice nu există. Astfel, fiecare țară elaborează o metodologie adaptată la situația concretă la nivel național”, a declarat Vasile Scorban.

Reprezentantul Institutului de Energetică, Ion Comendant, susține că în Republica Moldova, 80 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră sunt de la producerea energiei, transport, clădiri și deșeuri.„Țara noastră, fiind parte a  organismelor internaționale, are obligațiunea de a contribui la reducerea acestor emisii cu 78% până în anul 2030. O planificare corectă a cheltuielilor va contribui la atingerea acestei ținte”, spune Ion Comendant.

Sursa: TV8

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!