fbpx
Susține Ecopresa, distribuie!

Recycline – un startup ecologic lansat la Chișinău

Vor transforma deșeurile din plastic în obiecte utile și elegante
Ambiția de a fi parte a soluției i-a motivat pe Adrian Plesca și Cristina Tocari să lanseze startup-ul de impact - Recycline. O companie unde recepționează și colectează deșeurile de plastic de două tipuri, tipul 2 și tipul 5, care ulterior sunt transformate în produse utile. În prezent tinerii sunt în plin proces de pregătire a primei colecții de bijuterii produse din deșeuri.
Magia, cum spune Cristina, se face în centrul Chișinăului, într-un spațiu de 36 de metri pătrați, transformat în atelier. Divizat pe zone, în atelier găsim cutii în care deșeurile de plastic sunt separate pe tip și pe culori, apoi sunt utilajele care le transformă în fulgi - materia primă pentru alte produse; plăci și produse finite.
„Noi prelucrăm doar două tipuri de plastic, pentru că ele nu sunt toxice, și însuși procesul de reciclare nu este toxic”
Cristina Tocari
Cofondatoare Recycline

Inspirați de exemplul altora

Ideea lansării unei companii care să susțină procesul de reciclare a deșeurilor de plastic s-a născut după ce au călătorit în peste 40 de țări ale lumii și au observat că, indiferent de nivelul de dezvoltare al țării, o problemă comună este cea a managementului deșeurilor. Iar sursă de inspirație le-a servit comunitatea olandeză Precious Plastic Community, care susține și promovează inițiativele de procesare a deșeurilor de plastic.

„Ceea ce a făcut această organizație, sau marele ei merit, este că ei au scăzut costul de intrare în această industrie de la câteva milioane de dolari, la câteva zeci de mii de dolari”
Adrian Pleșca
Cofondator Recycline
Potrivit lui, utilajele pe care le folosește echipa Recycline sunt făcute în baza tehnologiilor Precious Plastic Community, iar ei le folosesc împreună cu Asociația Obștească „Tinerii pentru Eco Plastic”.
„Noi funcționăm pe moștenirea lor și pe experiența pe care ei au dobândit-o în ultimii ani ocupându-se de sortarea, reciclarea și procesarea deșeurilor”, afirmă Adrian.

Totuși, dacă asociația colectează deșeuri de plastic de tip 2 și 5 de la oameni, Recycline a mers pe o altă abordare și preiau deșeurile din spațiile adiacente atelierului.
Cristina Tocari și Adrian Pleșca sunt fodatorii Recycline. Foto: Ecaterina Alexandr
Deșeurile sunt colectate de la afacerile din apropierea atelierului
„Noi colectăm plasticul dintr-o rază de 150 de metri în jurul nostru, cafenele, clinice stomatologice, saloane de frumusețe, și, practic, aceste companii singure vin la noi, fac o plimbare de 2/3 minute, și ne aduc deșeurile curate, necontaminate și noi le reciclăm imediat”
Adrian Pleșca, cofondatorul Recycline
Potrivit lui, una dintre problemele managementului deșeurilor este că deși oamenii colectează deșeurile separat, ele oricum ajung la stația de sortare/reciclare contaminate și necesită spălare, dezinfectare – procese care costă. De aceea, la Recycline ei acceptă doar deșeuri curate.
„Noi ne poziționăm ca o companie care sortează la nivel avansat, astfel avem o condiție destul de strictă de recepționare a deșeurilor de plastic. Ceea ce înseamnă că acceptăm deșeurile presortate, capacele aparte, vasele aparte, fără etichete, ambalajul uscat, necontaminat și fără soluții în el”
Cristina Tocari, cofondatoarea Recycline
Recycline se poziționează ca unica stație de sortare profundă a deșeurilor, reușind să obțină materie primă cu o virginitate de 90+%.

În prezent, ei au stabilit câteva parteneriate cu companiile din zonă, dar sunt deschiși să accepte deșeurile și de la alte afaceri.


Cristina spune că prin activitatea companiei își propun să demonstreze că plasticul este o materie valoroasă, iar printr-o abordare corectă poate fi transformat în alte lucruri utile.

Bijuterii din deșeuri de plastic

În prezent cei doi lucrează la prima colecție de bijuterii în stil minimalist. Colecția va avea 100 de piese și este creată de Cristina, care speră că a realizat bijuterii simple dar cu gust. Totuși, pe lângă giuvaiere, Recycline planifică să dezvolte alte două linii de produse: obiecte de decor pentru casă, mobilier și alte facilități urbane. Ultimele își propun să le comercializeze autorităților locale, dar și complexelor locative în dezvoltare pentru amenajarea curților și a spațiilor de odihnă.



Tinerii spun că vor ca fiecare produs să fie creat 100 % din materiale reciclabile. Astfel, dacă vor folosi metal, atunci acesta va fi reciclat și astfel și cu alte elemente necesare. „De exemplu, prima colecție de bijuterii va fi o combinație de plastic și argint reciclat, pe care noi îl importăm. În cazul mobilierului, cel mai probabil, o să facem parteneriat cu companiile care reciclează deșeurile metalice și dacă să explic tehnic, picioarele scaunului vor fi făcute din metale reciclate, iar banca din plastic”, explică Adrian Pleșca.

Adrian și Cristina sunt cei care propriu-zis reciclează deșeurile, iar fulgii obținuți îi transformă în alte produse utile.

„Întrucât utilajele pe care le folosim nu au un nivel înalt de siguranță, suntem doar doi membri ai echipei, eu și Adrian, care ne permitem să lucrăm cu ele, cu echipament special. Ele funcționează pe bază de motor puternic, cu cuțite, la temperaturi înalte, de asta ceilalți membri din echipă sunt implicați în alte procese decât astea tehnice”
Cristina Tocari
Cofondatoare Recycline

Adrian spune că au adunat în jurul lor o comunitate care îi susține și îi ajută la dezvoltarea startupului. Sunt câțiva elevi care îi ajută la sortare și alți șase tineri stabiliți peste hotare îi consultă pentru dezvoltarea afacerii.

„Aceste persoane, fiecare dintre ele, ne consultă și ne ajută pe domeniile lor de specialitate, cineva este pe inginerie chimică, cineva pe design industrial, iar cineva pe marketing. Deși, fizic în Chișinău, suntem două persoane, în jurul nostru se formează o comunitate destul de considerabilă”
Adrian Pleșca
Cofondator Recycline

Cea mai mare provocare

Deși au experiența lansării unei companii peste hotare, au decis ca Recycline să fie lansat acasă. Cristina spune că au simțit că aici au o misiune, o oportunitate, dar și posibilitatea de a se dezvolta. Însă, în timp ce comunitatea îi susține, cea mai mare provocare este relația cu statul. Tinerii spun că legislația este ambiguă, este anevoios să obții autorizațiile de mediu și dificil să obții o finanțare.


Noi am venit în Moldova pentru că noi vrem și noi vedem cum putem genera impact”, spune Adrian. El își dorește ca startup-urile și inițiativele care ajută statul la rezolvarea unei probleme să se bucure de facilități.


Lansarea Recycline a fost anunțată în ianuarie 2021, însă echipa lucrează la proiect de câteva luni bune. Adrian precizează că în primul an de activitate al startup-ului investițiile se ridică la 20 de mii de euro. În prezent, banii au fost cheltuiți pentru închirierea spațiului pentru atelier, dezvoltarea site-ului companiei, salarii și alte cheltuieli curente. În vara 2022, compania va avea un an de la fondare.

Recycline se adresează tinerilor eco responsabili care văd în deșeuri o problemă majoră pentru R. Moldova.
Sunt acei tineri care sunt gata să plătească din buzunarul propriu pentru a rezolva această problemă
Adrian Pleșca, cofondatorul Recycline
Tânărul mai spune că prin achiziționarea produselor realizate de Recycline clienții se transformă și în ambasadorii soluționării problemei. „Produsele noastre demonstrează că tu ești gata să achiți din propriul buzunar pentru rezolvarea problemei, este un mesaj destul de puternic. Astfel, noi ne adresăm acelor persoane care înțeleg valoarea acestui mesaj și înțeleg necesitatea rezolvării acestei probleme”, spune Adrian, precizând că Recycline nu rezolvă în totalitate problema deșeurilor de plastic în Moldova, ci doar parțial problema plasticului deja aruncat.
Consumul rațional - o soluție
Atât Cristina, cât și Adrian, consideră că omenirea trebuie să conștientizeze gravitatea problemei și să consume rațional. „Nu trebuie să cumpărăm produse care se dau în ambalaje nesustenabile, trebuie să mergem la magazine cu punga noastră, trebuie să bem apă din sticla noastră și desigur, dacă persoanele sunt dispuse să înceapă schimbarea din bucătăria lor să înceapă sortarea pe două fracții, uscată și umedă”, susține tânărul.

Cei doi sortează și acasă plasticul pe tipuri, dar menționează că o fac pentru a-și ușura munca. Adrian își amintește că a început a sorta când a mers la universitate în Olanda și lucrurile nu au fost ușoare din start.
Lucrurile s-au ușurat și clarificat foarte mult după ce am primit prima amendă când am aruncat un deșeu acolo unde nu trebuia. Atunci am înțeles că faptul că eu nu sortez are un cost, un cost economic și financiar pe care eu trebuie să-l suport, și eu nu-l suport pentru că statul vrea ca eu să fiu pedepsit, dar pentru că statul înțelege că eu am aruncat ceea ce nu trebuie, unde nu trebuie și asta o să ducă la costuri mai mari de procesare. Amenda aia a fost momentul de cotitură.
Adrian Pleșca, Cofondatorul Recycline

Pe lângă sortare, cei doi au adoptat și alte obiceiuri prietenoase mediului consum rațional, își cumpără doar lucrurile de care au nevoie, merg cu torba la magazin și practic au eliminat plasticul din consum, doar cel stric necesar și care nu are alternative pe piață.

Afacerea Recycline înseamnă, pentru Cristina și Adrian, „un manifest pentru ecologie, pentru consum rațional, pentru o abordare corectă a acestui material”.

Text: Cristina Straton

Video: Ecaterina Aleandr


Susține Ecopresa, distribuie!