Grădinile verticale – o soluție pentru orașe
![Grădinile verticale – o soluție pentru orașe](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/gradini-verticale-informatii-sfaturi-850x560.jpg)
Sursa foto: botanistii.ro
Problemele oraşelor şi soluţionarea lor. Oraşele, comparativ cu satele, sunt mult mai incomode pentru viață atunci când vine vorba de aerul cu mult mai poluat, temperaturile mai mari cu aproximativ 3-4°C, poluarea fonică (zgomot) etc. De ce nu avem și noi orașele pline cu grădini verticale, așa cum am întâlnit în alte țări? Sunt foarte frumoase, iar verdeața ar trebui să ajute la diminuarea problemelor menționate. Să fie oare nepotrivite pentru țara noastră, este nevoie de anumite specii care nu cresc la noi, ne distrug clădirile, nu au un efect atât de puternic încât să merite investiția?
Haideți să vedem.
Grădinile verticale – nu doar purtificatoare de aer și apă
Un perete verde poate scădea temperatura unei fațade cu 3-5°C, ceea ce înseamnă mai puțină căldură vara. În sezonul rece, din contra, îmbunătățește izolația termică.
![Sursa foto: spatiulconstruit.ro](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/gradini_verticale_pentru_pereti_si_fatade_eco_garden_construct_principal_10963.jpg)
Peretetele verde facilitează, de asemenea, curățarea apei și aerului (absoarbe praful și toxinele), reduce zgomotul și este… foarte frumos.
Utilizați în interior, pereții verzi îmbunătățesc microclimatul și creează un efect terapeutic.
De ce grădinile verticale sunt atât de rar întâlnite?
Pe acest subiect, am ales să discutăm cu un arhitect bun și deschis pentru inovații – Alexandr Țîbari.
,,Ideea înverzirii spațiilor urbane este întotdeauna luată în considerare la proiectarea masterplanurilor și dezvoltarea pe termen lung a orașelor. Este important de înțeles că, pe lângă purificarea aerului, sunt analizate și datele privind mișcarea maselor de aer. Parcurile, plantațiile forestiere și corpurile de apă sunt integrate în mediul urban ținându-se cont de eficiența lor.
![Sursa foto: botanistii.ro](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/gradini-verticale-nutritie-1024x768.jpg)
Grădinile verticale, care au câștigat popularitate în ultimii 20 de ani, nu s-au răspândit pe scară largă din cauza costurilor ridicate de creare și întreținere. Pentru implementarea unui astfel de proiect sunt necesare:
• un proiect ingineresc și lucrări de montaj,
• un cadru pentru fixarea plantelor cu sol,
• geotextil,
• un sistem de irigație,
• o pompă mecanică pentru alimentarea cu apă,
• o echipă de specialiști pentru întreținere regulată.
Evident, această metodă este semnificativ mai costisitoare comparativ cu utilizarea, de exemplu, a plantelor cățărătoare sau a altor soluții de înverzire urbană. Din acest motiv, grădinile verticale se întâlnesc cel mai frecvent la proprietăți imobiliare de lux.
Nu spun că această metodă este una rea. Mai degrabă, vreau să explic de ce nu s-a răspândit pe scară largă, în ciuda impactului său vizual impresionant. Chiar dacă am reuși să reducem costurile de montaj, rămâne întrebarea: putem crea un sistem de întreținere economic viabil, comparabil ca preț cu întreținerea parcurilor tradiționale?
Îmi amintesc că tatăl meu avea un porumbar pe care creștea viță-de-vie. Când nu o îngrijea la timp, șobolanii se cățărau ușor pe liane și pătrundeau în porumbar, provocând pagube. Acest exemplu arată că, și în cazul înverzirii, trebuie luate în considerare posibilele dificultăți și riscuri. ”
Cum să creezi o grădină verticală cu resurse minime și să o îngrijești individual
Dacă îți dorești o grădină verticală, dar fără costuri mari și fără a depinde de specialiști sau sisteme sofisticate, vestea bună este că o poți face singur, folosind materiale reciclate și plante care necesită puțină întreținere. Totuși, e important să știi la ce să te aștepți în funcție de resursele și timpul pe care ești dispus să le investești.
![Sursa foto: botanistii.ro](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/perete-viu-plante-ingrijire-237x300.jpg)
• Specii de plante potrivite pentru grădinăritul vertical
Dacă ne hotărâm totuși să creăm un astfel de perete și să-l menținem cu forțe proprii, biologul-botanist Natalia Ciubuc ne explică ce specii de plante ar fi potrivite pentru clima noastră. Este vorba de vinețică, cimbru, salvie, rozmarin și Sedum sempervivum. „Aceste plante vor păstra un aspect atrăgător chiar și pe timp de iarnă dacă vor beneficia de o îngrijire corespunzătoare. Mai mult, rădăcinile acestor plante vor forma cu timpul un covor atât de dens, încât vor putea înlocui izolația termică și fonică a locuinței.
Pentru mai multe informații despre speciile de plante sau pentru a planifica un perete vertical, putem apela de exemplu, la specialiști de la Facultatea de Biologie și Geografie, specialitatea Arhitectură Peisageră, din cadrul Universității de Stat din Moldova.
![Sursa foto: Mark Leen](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/Mark-Leen.jpg)
• Alegerea suportului potrivit
Primul pas este să alegi unde vei amplasa grădina verticală și pe ce suport vei fixa plantele. Dacă vrei ceva simplu și accesibil, poți folosi:
Paleți din lemn. Aceștia pot deveni un perete verde dacă adaugi pământ și plante în spațiile dintre scânduri. Se fixează vertical de un perete sau un gard și este ideal pentru plante mici sau aromatice.
Dacă ai un gard sau un perete pe care poți fixa o plasă metalică sau sârmă întinsă, poți atârna pe ea ghivece sau recipiente reciclate cu plante. O soluție foarte ieftină și ușor de întreținut sunt Sticlele PET tăiate și prinse pe un panou. Sticlele se taie, se umplu cu pământ și se prind pe un cadru din lemn sau metal. Dacă ai un balcon sau o terasă, poți agăța ghivece pe perete sau pe balustradă, economisind spațiu.
De asemenea, poți utiliza țevi din PVC. Acestea se pot tăia pe lungime și monta pe un perete pentru a crea suporturi de plante, având un sistem natural de drenaj.
• Sistem simplu de irigare
![Sursa foto: Pinterest](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/3cd3633b5584903bb5696dec39a1cc67-162x300.jpg)
Dacă nu vrei să uzi zilnic, există câteva soluții practice pentru a menține grădina verticală hidratată fără prea mult efort:
O soluție optimă sunt sticle perforate. Umpli o sticlă cu apă, o întorci cu gura în jos și o îngropi ușor în pământ, astfel încât apa să se elibereze treptat.
De asemenea, e indicat să utilizăm fitil cu rezervor de apă. Pui un recipient cu apă lângă plante, iar un fir de bumbac sau fetru leagă apa de sol, astfel încât umezeala să fie absorbită treptat.
Încă o modalitate eficientă sunt sistemele de udare prin picurare DIY. Poți folosi un furtun perforat conectat la un bidon de apă, astfel încât să distribuie umezeala în mod constant.
Pentru a preveni evaporarea rapidă a apei, adaugă perlit sau pietriș mic.
E bine de știut că plante suculente sau aromatice rezistente la secetă vor avea nevoie de udare doar o dată la câteva zile.
• Întreținerea grădinii verticale – la ce să te aștepți?
O grădină verticală creată și întreținută pe cont propriu poate să fie o achiziție ieftină și ușor de întreținut, dacă știi din start la ce să te aștepți.
De exemplu, dacă folosești materiale reciclate și plante locale, poți face un perete verde cu aproape zero costuri. Dacă alegi plante care nu necesită multă apă și crești un sistem de irigare simplu, vei avea nevoie de doar câteva minute pe săptămână pentru îngrijire.
![Sursa foto: Priscilla Nicolas](https://ecopresa.md/wp-content/uploads/2025/02/Priscilla-Nicolas-576x1024.jpg)
Din câte vedem, un viitor al blocurilor de locuințe verzi este cam îndepărtat, însă cu atitudine, un pic de organizare și fără investiții mari, poți avea propria ta oază verde chiar și în oraș.
Autor: Dumitru Paniș
Postări asemănătoare
![Digiqole ad](http://ecopresa.md/wp-content/uploads/2023/11/395341338_713890757432677_7651222638131249577_n.jpg)