Mihaela Peștereanu
EcoVillage Moldova
Pe 24 februarie, am participat la un training cu comunicatoarele şi comunicatorii din diverse ONG-uri de mediu. Era inevitabil să discutăm şi despre război. În timp ce unii sugerau să ne menţinem calmul, alţii simţeam că nu e timpul să fim calmi, ci ar fi mai util să ne mobilizăm şi să ne activăm forţele pentru a ajuta.
Mobilizarea mea a început la nivel emoţional - m-am pregătit să fiu puternică şi pro-activă în această perioadă. Am trecut la acţiuni concrete, împărtăşind informaţia în chaturi, între cunoscuţi, cu intenţia de a mobiliza cât mai rapid pe cei/cele care-s gata să ajute. Au urmat zile în care ne-am unit forţele şi am răspândit peste tot informaţie utilă despre ajutor refugiaţilor. În continuare, lucrăm voluntar şi chiar dacă ne istovim, suntem bucuroşi că putem fi de ajutor! Ştim că puterea e în oameni.
Comunitatea de mediu e mai relevantă ca oricând, fiind unul dintre grupurile active care se implică nu doar în subiecte de ordin ecologic, dar şi social. În situaţiile de criză, ne-am unit să ajutăm refugiaţii cu cazare, mâncare, produse de igienă, obiecte de primă necesitate - toate gândite şi distribuite în mod eficient energetic şi ecologic de către activistele şi activiştii de mediu. Noi, în comunitatea de mediu, simţim responsabilitatea socială şi rămânem atenţi să ajutăm cu coordonarea proceselor în cel mai eficient ecologic mod.
Când vorbim despre război, este despre vieţi, despre sănătate, despre familie şi dreptul la viaţă paşnică. În primul rând, războiul pune în pericol dreptul la viaţă, nu doar cea umană, dar a întregii planete. Pădurea, aerul, apa sau pământul de sub tălpi, niciuna nu cunoaşte graniţe. Dacă moare ecosistemul în Ucraina, acest lucru noi îl vom simţi în Moldova şi dacă sunt folosite arme atomice, afectat va fi întregul Pământ. De aceea, vedem activiştii de mediu la linia de front, fiind vocali, alerţi şi pregătiţi pentru mobilizare.