Ciparea câinilor cu stăpân la Leova – un proiect în premieră pentru Republica Moldova
Leova este primul oraș din Republica Moldova în care a început procedura de înregistrare prin microcipare a animalelor de companie cu stăpân. O asemenea evidență poate contribui la reducerea numărului de animale abandonate pe străzi. Anul acesta, pe parcursul a 7 luni, au fost cipați 800 de câini domestici. Toți proprietarii lor au fost introduși într-o bază de date și au primit gratuit carnete veterinare. Proiectul va continua în 2025, urmând să cuprindă și alte orașe.
„Înregistrarea și microciparea câinilor cu stăpân este cheia pentru rezolvarea problemei animalelor fără adăpost”, spune Karl Luganov, expert în domeniul protecției animalelor de companie, unul dintre inițiatorii proiectului, cu care a stat de vorbă Ecopresa.
Micul cip, aproximativ de dimensiunea unui bob de orez, a fost introdus prin injectare sub pielea câinilor, în regiunea cefei sau a omoplaților. Dacă animalul va rătăci singur pe străzi, codul numeric al cipului va fi citit (inclusiv de veterinar) cu ajutorul unui scaner special, iar proprietarul va fi identificat conform bazei de date.
Cipul este inofensiv pentru sănătatea animalului – se activizează doar în momentul scanării, după care reintră în starea inactivă. Acest tip de microcip nu poate fi urmărit cu ajutorul GPS-ului – prin urmare, nu poate ajuta la localizarea animalului pierdut. Pot fi cipați și cățeii cu vârsta de 1-2 luni.
Microciparea câinilor domestici va continua în anul 2025 și există deja câteva orașe care doresc să se alăture campaniei. Proiectul a fost inițiat de ONG-ul „Societatea umană”, al cărui președinte este Karl Luganov, cu sprijin financiar obținut de la organizația internațională „Naturewatch Foundation”. La Leova este realizat în colaborare cu primăria municipiului.