Acordul cu România privind construcția unor apeducte care vor subtraversa Prutul urmează să fie ratificat
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat în 2021, urmează să fie ratificat. Astăzi, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede ratificarea Acordului. De asemenea, proiectul prevede și ratificarea Protocolului de amendare a Acordului, semnat la Iași pe 10 noiembrie 2022. Ratificarea Acordului și a Protocolului de amendare a acestuia vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și formarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor.
Acordul are drept scop construirea unui sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești. Totodată, Protocolul de amendare modifică unele prevederi ale Acordului de bază în partea ce ține de amplasarea unor apeducte, pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către cele două state.
Conform Acordului, investițiile pe teritoriul României și al Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. De asemenea, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit. Acestea urmează a fi corelate cu prioritățile enunțate de către Executiv și mijloacele disponibile în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
După începerea proiectului vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin patru orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație de aproximativ 250.000 de persoane.
Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare proiectul de dezvoltare regională „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut – s. Măcărești cu apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni”. Acesta prevede construcția a 54 km de apeduct, care va fi conectat la punctul de subtraversare din s. Măcărești.