În RM va fi cultivată cânepa industrială – Guvernul a aprobat proiectul de lege
Cânepa industrială va fi cultivată legal în Republica Moldova, în scopul producerii de semințe, fibre și ulei. Guvernul a aprobat miercuri, 13 noiembrie, proiectul de lege care prevede acest lucru, modificând Regulamentul cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope. Documentul va fi transmis spre adoptare Parlamentului.
„Vești bune pentru agricultorii din Republica Moldova!”, a reacționat pe Facebook AO „Renașterea Rurală”, ONG-ul care a terminat de construit anul acesta o casă de vacanță din cânepă de import în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.
Cânepa industrială este o cultură profitabilă economic, ușor de întreținut, „cu numeroase beneficii pentru agricultură, economie și mediu”, s-a menționat în ședința Executivului. Are un ciclu de creștere de doar 90 de zile și permite două-trei recolte pe an.
De asemenea, cânepa captează cantități mari de bioxid de carbon (CO2), contribuind la combaterea schimbărilor climatice.
„Rog toată comunitatea de afaceri, Camera de Comerț și Industrie, să promovăm utilizarea acestei oportunități, pentru că aceste materiale sunt utilizate în foarte multe industrii, inclusiv cea automobilistică. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, pentru fermieri, dar și pentru cei care produc componente din cânepă industrială”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Cânepa industrială are o concentrație infimă de substanțe cu efect psihotrop și nu este utilizată la fabricarea drogurilor.
În ce condiții se va permite cultivarea cânepii industriale
Va fi permisă cultivarea doar a soiurilor înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau în cataloagele naționale ale țărilor membre UE.
Agricultorii care vor dori să cultive cânepă industrială în scopul producerii de semințe, fibre sau ulei vor trebui să depună o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor.
Fermierii vor anexa la cerere o serie de documente confirmative, inclusiv actele ce demonstrează deținerea legală a suprafeței de teren agricol și contractele de valorificare a producției. De asemenea, agricultorii vor fi obligați să țină „Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate”.
Cânepa industrială are o concentrație foarte mică de substanțe cu efect psihotrop și nu este utilizată la fabricarea drogurilor (conține doar 0,1-0,5% de tetrahidrocanabinol (THC), în timp ce canabisul conține 12-80% THC).
În Republica Moldova a fost construită deja o casă din cânepă industrială
O casă de vacanță din cânepă industrială a fost deja construită în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, în premieră pentru Republica Moldova, cu titlu de experiment. Puzderia de cânepă necesară pentru acest proiect a fost importată.
Asociația obștească „Renașterea Rurală” a construit-o tocmai pentru a demonstra necesitatea legalizării cultivării cânepii industriale, în special pentru industria construcțiilor. Reprezentanții ONG-ului spun că această casă de vacanță din cânepă este ecologică, mai călduroasă iarna și mai răcoroasă vara, precum și rezistentă la foc.
„Vești bune pentru agricultorii din Republica Moldova! (…) Acest pas important deschide noi oportunități pentru dezvoltarea sectorului agricol și a industriei ecologice!”, astfel a comentat decizia Guvernului pe Facebook „Renașterea Rurală”.