Factorii ce au determinat o toamnă atât de caldă în Moldova. Explicaţii de la Ministerul Mediului
Toamna anului 2023 este mai caldă decât ar fi normal pentru Republica Moldova. În septembrie şi octombrie, temperatura medie zilnică a aerului a fost de +16..+19º Сelsius – cu vreo 4-5º С mai ridicată față de normă.
Din 1886, de când se efectuează observaţii meteo, doar în anul 2020 toamna a mai fost la fel de caldă.
Septembrie părea că este o „a patra lună a verii” – temperatura medie lunară a aerului a fost cu 3,5-4,5° C mai ridicată decât de obicei şi a constituit +19..+22º C.
„Pe cea mai mare parte a teritoriului Republicii Moldova, o asemenea temperatură se atestă pentru prima dată în toată perioada de observații”, se constată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Mediului.
În octombrie, valorile termice medii zilnice ale aerului au fost de +12..+16º С – pe cea mai marte parte a teritoriului Republicii Moldova, a fost cu 4-5º С mai cald decât se consideră firesc.
Pentru prima dată, în zilele de 21 şi 22 octombrie, am avut maxime de până la +30..+33º С la umbră pe cea mai mare parte a teritoriului. Asta în timp ce cantitatea de precipitaţii a fost mică: în raioanele de nord a constituit 60-90% din norma lunară, în raioanele de centru 25-50%, în raioanele de sud – doar 10-15% din norma lunară.
În octombrie, vremea în Republica Moldova a fost influențată de o serie de cicloane atlantice, potrivit Ministerului Mediului. Aceste cicloane, deplasându-se spre est, determină precipitații semnificative în vestul continentului, iar avansând către est, inclusiv pe meleagurile noastre, cicloanele își epuizează precipitațiile.
„Staționarea lor favorizează un transport intens al maselor de aer cald din nordul continentului african spre teritoriul țării noastre. De aceea, avem parte de temperaturi mai ridicate față de valorile normei pentru această perioadă”, au explicat reprezentanții ministerului.
Ecopresa a relatat anterior că un impact al schimbărilor climatice, din cauza cărora am avut în octombrie peste 30 de grade Celsius, este şi invazia unor specii de insecte în Chişinău – acestea au invadat parcurile, curţile şi casele oamenilor.
CITEŞTE ŞI: FOTO: Invazie de insecte. Peste 5-6 ani, am putea rămâne fără stejari
Cum va fi vremea în noiembrie? Vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, se prevede o temperatură medie lunară a aerului peste valorile normei. Astfel, norma pentru noiembrie este o medie de +3..+5° C. Cantitatea precipitațiilor va fi apropiată de mediile multianuale – norma este de 25-45 mm.