fbpx
Susține Ecopresa, distribuie!

Turismul pe Nistru încotro?

TEXT DE CLARA ABDULLAH ȘI ALEXANDRU STATNÎI
VIDEO DE ALEXANDRU STATNÎI
Sursa foto: Alecu Reniță/ Natura.md
„Nistrul este mândria acestui pământ. Nistrul trebuie să devină parte din viața noastră, din cultura noastră și trebuie deopotrivă să îl îngrijim și să ne bucurăm de tot ceea ce ne dăruiește”. Cuvintele îi aparțin lui Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, însă realitatea turismului pe Nistru este departe de a le confirma.

Cândva o destinație turistică înfloritoare, cu numeroase locații și activități specifice, bazinul râului Nistru pare să fi rămas al nimănui. Dintre cele aproximativ 100 de plaje ale Nistrului, în jur de 70% au fost deja scoase din circuitul turistic, devenind simple pajiști înnămolite. Autoritățile publice locale și centrale invocă obstacole de ordin birocratic, rămase nerezolvate cu anii, iar seceta severă din acest an nu a făcut decât să accelereze declinul cererii turistice.
Lung de peste 1000 de km, râul Nistru izvorăște din Carpații Orientali, traversează țara noastră de la Naslavcea până la Purcari, și își vede mai departe de drum până se revarsă în Marea Neagră. Nistrul este cel mai lung râu din țara noastră, iar bazinul său din R. Moldova acoperă aproape 60% din suprafața țării, cu aproape 3 milioane de locuitori.

Pe lângă sursă de apă potabilă și energie electrică, Nistrul mai înseamnă și un patrimoniu turistic natural pentru țara noastră. Nu există vacanță în care moldovenii, de la mic la mare, să nu dea iama la Nistru, pentru plimbări cu barca sau caiacul, pescuit, scăldat, stat la plajă, iarbă verde, drumeții prin împrejurimi, și multe alte distracții. Priveliștile Nistrului îți taie răsuflarea, cu multă liniște în jur, dar și locuri perfecte pentru a practica turismul de aventură.
Nistrul și malurile lui au atras dintotdeauna un număr mare de vizitatori. Avem câteva zone consacrate care creează destinații mai interesante pentru Republica Moldova: Soroca, Dubăsari, zona turistică Vadul lui Vodă, Nistrul de jos, recent transformat în parc național.

Viorel Miron, președinte Asociația de Dezvoltare a Turismului din Moldova (ADTM)

Cu toate acestea, turismul organizat în zona Nistrului a rămas un pic împotmolit la mal. Dezvoltarea acestei industrii avansează cu pași de melc, așa că multe dintre destinațiile turistice oferite de fluviu rămân, practic, neexplorate.
Dacă iei partea de la Nord și până-n Sud, practic peste tot sunt locații istorice interesante. Cunoaștem de Țipova și Lalova, de exemplu, și Saharna. Sunt mult mai multe locații necunoscute. Partea de nord este mai muntoasă, sunt locuri cu pereți de 230 de metri deasupra Nistrului. Sunt mănăstiri rupestre, care au peste 2000 de ani vechime și 7 niveluri înălțime. Noi nu publicăm despre locațiile acestea până nu vor fi cel puțin conservate, ca să nu fie distruse.
Alex Guțaga, fondator Kayakingtours Moldova
Din cele 309 arii naturale protejate ale R. Moldova, 58 se află în bazinul râului Nistru, conform unui studiu realizat de ADTM. Totuși, din cele circa 100 de plaje ale Nistrului, aproape 70% au suferit un declin masiv al cererii turistice în ultimii ani. Temperatura și debitul râului au scăzut încontinuu și, odată cu ele, și numărul de turiști în regiune.
În mai-iunie 2021, agențiile de turism din R. Moldova au deservit 254 de mii de turiști, dintre care 60 de mii moldoveni

Sursa: bns.md

Nicăieri nu este mai vizibil acest fenomen decât în raionul Soroca, unde gloria litoralului de la Nistru mai trăiește doar în amintirile localnicilor.
Mai sunt baze de odihnă în preajma municipiului Soroca, însă nu prestează servicii la capacitatea necesară ca să dezvoltăm turismul. Cu părere de rău, nu mai sunt acele baze care funcționau cândva. Sorocenii și vizitatorii savurau cu plăcere plimbările pe râul Nistru.
Grigore Bucătaru, șef secție Cultură și Turism Soroca
Avem și exemplul celei [bazei de odihnă, n.r.] din Trifăuți, care anterior era văzută ca o plajă concurentă plajei de la Vadul lui Vodă pentru toată regiunea de Nord. Din păcate, ea este pustie, grație faptului că locațiile din această zonă au fost realocate în alte destinații turistice concurente, rămânând în continuare abandonate cele care nu au putut să fie reproiectate și reprogramate pentru alte necesități turistice.
Viorel Miron, președinte ADTM
Turiștii veneau la Trifăuți la familia Enachi, Vasile și Elena. La ei se opreau, acolo erau primiți, beau un pahar de vin și serveau mămăligă, diferite bucate tradiționale. Turiștii veneau la noi anume cu vaporul, erau două vapoare: «Serghei Lazo» și «Pavel Tcacenco».
Carolina Cucoș, secretară consiliul local din satul Trifăuți, r. Soroca
Potrivit ADTM, circa 60 de plaje au fost scoase din circuit, majoritatea devenind pajiști înnămolite. În plus, 98 de insule pe Nistru nu sunt utilizate în scop turistic, în special pe segmentul Naslavcea – Rezina. Urmează să fie făcut un calcul pentru pierderile la bugetul de stat, ca urmare a profitului și a impozitelor ratate.
Valoarea încasărilor din turismul intern pentru anul 2021 a fost de peste 133 milioane de lei

Sursa: bns.md

Ministerul Mediului atribuie situația unor probleme de ordin birocratic, rămase nerezolvate de-a lungul anilor.
Nu s-a putut face o claritate referitor la cine gestionează aceste plaje. Autoritățile publice locale s-au poticnit la etapa când trebuiau să ofere contracte pentru agenții economici, ca aceștia să preia gestiunea [plajelor, n.r.]. Neavând drept juridic de a încheia astfel de contracte, totul s-a lăsat de izbeliște.
Iordanca-Rodica Iordanov, secretară de stat la Ministerul Mediului
De cealaltă parte a baricadei, experții sunt de părere că scăparea turismului pe Nistru ar fi o strategie comună de parteneriat public-privat pe ambele maluri ale Nistrului, cu o viziune clară de susținere și co-finanțare. Mai mult decât atât, este important ca turismul dezvoltat în regiune să fie unul cât mai durabil, cu mult respect pentru ecosistem și un impact minim asupra mediului și culturii locale.
Se cere mai întâi o strategie în care Republica Moldova să își expună punctul de vedere pentru cum va fi protejat fluviul, cum va fi practicat turismul, care sunt condițiile de practicare a acestui turism. Noi [Mișcarea Ecologistă din Moldova, n.r.] am încercat, pe cât posibil, să promovăm după anii ’90 un alt fel de turism, în care omul care vine în sânul naturii să se bucure de aceasta.
Alecu Reniță, președinte Mișcarea Ecologistă din Moldova

Sursa foto: Dinu Rusu/ Natura.md

În primul rând, este nevoie de dialog și cooperare între autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului, pe zona frontierei comune moldo-ucrainene, astfel încât să reușim să facem trasee comune și să amenajăm malul Nistrului comun. De asemenea, se cere crearea unor grupuri de lucru pentru a monitoriza exact locurile unde se produc cele mai mari și mai devastatoare efecte asupra turismului, ca să putem interveni acolo cu proiecte.
Viorel Miron, președinte ADTM
Sperăm că timpurile se vor schimba și că vom fi, într-adevăr, susținuți. Ar fi foarte bine dacă agențiile de turism ar pune accent pe turismul naval, ca să stimuleze agenții economici care ar putea presta servicii în acest domeniu. Cred că în acest mod ar fi promovat și Nistrul.
Grigore Bucătaru, șef secție Cultură și Turism Soroca
Când vin ucraineni, români și alți străini, se uită în jur și zic: «La voi e așa de curat!». Noi zâmbim - da, e curat, dar asta doar pentru că noi luăm gunoiul. De fiecare dată noi, prin exemplul nostru, arătăm oamenilor că asta se poate de făcut și că este ușor de făcut. Visul nostru este să punem tot Nistrul în valoare.
Alex Guțaga, fondator Kayakingtours Moldova

Material realizat de Alexandru Statnîi, în cadrul proiectului M-Power: Media Empowerment


Coordonatoare: Lilia Curchi (Ecopresa.md)
Coaching: Vitalie Popov
Redactoră: Clara Abdullah (Ecopresa.md)
Editor imagine: Vadim Dobîndă
Corespondenți Soroca: Alexandru și Lia Cebotari

Sursa foto: Dinu Rusu/ Natura.md

Susține Ecopresa, distribuie!