fbpx

FOTO/ 15 lideri locali în vizită de monitorizare la Liceul Ion Vatamanu din Strășeni

 FOTO/ 15 lideri locali în vizită de monitorizare la Liceul Ion Vatamanu din Strășeni
Susține Ecopresa, distribuie!

15 lideri comunitari, inclusiv reprezentanți ai APL și servicii publice locale din raionul Strășeni au efectuat o vizită de monitorizare a lucrărilor de eficientizare energetică la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni. Participanții au mers pe șantier și au văzut la ce etapă se află lucrările de construcție, care sunt rezultatele așteptate, dar și când se vor da în primire lucrările finalizate.

Ecaterina Bulicanu din Strășeni spune că vizita de monitorizare i-a oferit posibilitatea să vadă activitatea propriu-zisă de pe șantier. „Copii mei studiază în această instituție și eram interesată să cunosc mai multe despre proiect. În această vizită am văzut că lucrătorii sunt responsabili, am făcut cunoștință cu șeful de șantier care ne-a arătat mersul lucrărilor, ne-a spus termenii etc.”, afirmă Ecaterina Bulicanu. Ea spune că va informa și alți părinți despre ce se întâmplă pe șantier.

Participanții la vizita de monitorizare au fost însoțiți pe teren de reprezentanții ADR Centru, GIZ Moldova, ai companiei de construcții și de reprezentanții instituției de învățământ. Un alt participant, Alexandru Iorga, viceprimar de Sireți, spune că astfel de vizite arată lucrătorilor că sunt monitorizați și asigură o bună calitate a lucrărilor. Totodată, este important că cetățenii pot să vadă cu proprii ochi pe ce se cheltuie banii.

„Sunt prima dată pe un șantier așa de mare, de lucrările realizate vor beneficia copiii din mai multe localități din raion. Voi informa și alte persoane despre ce am văzut și cred că e important să arătăm populației unde se duc banii”, a declarat și Liuba Lozovanu, membră a societății civile locale din comuna Lozova. Femeia mai spune că atunci când este transparență în toate procesele, aceste vizite de monitorizare poate că nu ar fi necesare.

Costul proiectului de eficientizare energetică a Liceului din Strășeni este de 1,2 milioane de euro, inclusiv contribuția locală de peste o sută mii euro. Fondurile sunt direcționate întru repararea fațadelor și acoperișurilor la două blocuri, instalarea sistemelor de ventilare și a bateriilor solare, renovarea facilităților sanitare și instalarea rampelor de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.

Participanții la vizita de monitorizare au mers pe șantier, au discutat cu lucrătorii și au aflat și detalii curioase despre lucrările care se fac. De exemplu, stratul de material izolant trebuie sa fie de o anumită grosime, conform unor calcule – respectiv, în cazul liceului, grosimea la vata minerală este de 15 cm. Sistemul de ventilare va fi cu recuperare de căldură.

Vizita de monitorizare a fost efectuată în cadrul proiectului „Implicare civică pentru servicii publice de calitate”, realizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în cadrul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Implicare civică pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.