fbpx

/FOTO/ Strășeni, Vorniceni și Lozova au sărbătorit Ziua Europei și Ziua Energiei pe biciclete

 /FOTO/ Strășeni, Vorniceni și Lozova au sărbătorit Ziua Europei și Ziua Energiei pe biciclete
Susține Ecopresa, distribuie!

Peste 150 locuitori din localitățile Strășeni, Vorniceni și Lozova au sărbătorit la 9 mai, Ziua Europei și Ziua Energiei pe biciclete, în cadrul Velo Maratonului „EcoEnergy”.

Pe trasee prestabilite, au participat adulți și copii, elevi, familii, reprezentanți ai autorităților locale, care au purtat pe spate mesaje precum „Eu plantez copaci”, „Sting lumina după mine”, „Vreau panouri solare pe casă”, „Folosesc doar becuri LED” etc.

În comuna Lozova, unde au participat peste 80 localnici, traseul a fost parcurs inclusiv de primarul Lilian Botnaru, împreună cu familia.

Cea mai vârstnică participantă a fost doamna Liuba Șoitu, de aproape 67 ani, activistă locală, meșter popular și expertă în plante medicinale. „Mersul pe bicicletă înseamnă un mod sănătos de viață și astfel protejăm și mediul. M-am gândit astăzi să propun primăriei să organizăm clubul bicicliștilor în Lozova”, a spus dna Liuba, entuziasmată, la finiș.

Altă eroină este Zinaida Lucichin, de 65 ani, fostă profesoară de cultură fizică – ea a ajuns prima la finiș. Menționăm că traseul a fost de cca 12 km.

La Vorniceni a fost remarcabilă și emoționantă participarea a mai multor familii cu copii mici, așezați pe scăunele atașate.

Cea mai micuță eroină, Nastasia, are 3 ani, este din Vorniceni și a mers pe scăunelul atașat de bicicleta mamei, cu sora ei în preajmă.

Peste 40 de localnici au parcurs un traseu de cca 3 km, iar punctul de finiș a fost, deloc întâmplător, Grădinița din localitate, care folosește energia regenerabilă.

Și orașul Strășeni a ales un traseu mai puțin practicat de mașini, iar majoritatea participanților au fost elevi și reprezentanți ai autorităților locale. 

„De Ziua Europei sărbătorind și Ziua Energiei, aducem omagiu Europei, care sprijină ecologizarea orașelor și satelor noastre. Astăzi venim cu mesaje care celebrează Europa, energia durabilă și mediul curat, toate mergând mână în mână cu valori europene fundamentale, a spus Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

„Acest Velo Maraton vine să susțină inițiativele europene legate de climă și energie durabilă. Eficiența energetică a devenit un lucru foarte important și noi trebuie să ne străduim cu toții să utilizăm rațional energia”, a spus Vasile Tofan, primarul satului Vorniceni.

Lilian Botnaru, primarul comunei Lozova a reamintit despre angajamentul voluntar al localității de a reduce nivelul de CO2 cu 30% până în 2030.

„Ne-am propus de sensibiliza cetățenii privind economisirea energiei, de a promova eficiența energetică și importanța economisirii resurselor naturale. Ne bucurăm că la Strășeni avem sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare, inclusiv prin acest eveniment”, a remarcat Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

La rândul său, Victor Parlicov, expertul național al Convenției Primarilor privind Clima și Energia a remarcat entuziasmul cetățenilor și i-a încurajat să continue promovarea valorilor Uniunii Europene în fiecare zi.

Velo Maratonul „Eco Energy”, organizat în mod consecutiv în trei localități semnatare ale inițiativei europene Convenția Primarilor, este la prima ediție și a fost organizat de autoritățile locale din Strășeni, Vorniceni și Lozova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în parteneriat cu Convenția Primarilor privind Clima și Energia, cu sprijinul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene.

Reportaj foto de: Michele Josan, Cătălina Molodoi, Anastasia Gurschi

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul„Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!