fbpx

VIDEO// „Vrem să trăim bine, trebuie să achităm!” Sătenii din Mateuți, bucuroși că au apă, și-ar dori și canalizare

 VIDEO// „Vrem să trăim bine, trebuie să achităm!” Sătenii din Mateuți, bucuroși că au apă, și-ar dori și canalizare
Susține Ecopresa, distribuie!

Zeci de metri pentru o căldare cu apă s-au schimbat în câțiva pași până la robinet. Viața a peste 80 la sută dintre locuitorii satului Mateuți, raionul Rezina, a devenit mai bună după ce și-au conectat gospodăriile la apeduct.

Suntem bucuroși că avem apă la robinet. Tare mai era greu fără, mergeam la fântână și căram gălețile cu apă. Acum e tare ușor de trăit”, povestește Eugenia Hîncu, una dintre locuitoarele care acum un an s-a conectat la rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă. 

Totul datorită unui proiect european, implementat la nivel local cu finanțarea Băncii Germane de Dezvoltare KFW și realizat cu asistența tehnică a Fondului de Investiții Sociale din Moldova. Proiectul a prevăzut și contribuția comunității. A fost forată o nouă sondă arteziană, construită stația de pompare, instalate rețelele inginerești etc.

Pentru un metru cub de apă sătenii achită  9,5 lei, considerând că este un preț bun. Prin conectare la apeduct, mateuțenii au acces la apă potabilă de calitate înaltă, de care au fost lipsiți mult timp.

Totuși, conectarea la apă scoate în evidență lipsa unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare a apelor reziduale. Autoritățile locale susțin că acestea sunt în curs de executare.

Până atunci, fiecare gospodar rezolvă problema apelor uzate cu propriile forțe. Unii le aruncă în grădini, alții au fose septice. Deși cunosc că e rău pentru mediul înconjurător, oamenii spun că nu au altă soluție. Însă, fiind intervievați de reporterul Ecopresa, aceștia au declarat că ar fi dispuși să achite mai mult, doar să fie conectați la rețeaua de canalizare.

„Am săpat o groapă unde se adună apa, dacă se umple, chemăm mașina și curățim. E aproape de drum, ca atunci când va fi, să ne putem conecta ușor la rețeaua de canalizare”, ne spune Mihail Donțu, un alt localnic din Mateuți.

Primara satului, Angela Ursachi, explică că apa din fântânile de mină, din care anterior se alimentau oamenii satului, este tehnică. Edila nu cunoaște cauza, precizând că în localitate nu activează agenți economici care să utilizeze și să deverseze apă poluată cu radicali chimici deosebit de dăunători.

Potrivit Mariei Sandu, dr. în chimia analitică, la nivel național, în topul cauzelor poluării apei este lipsa canalizării și evacuările de ape uzate insuficient epurate sau neepurate din sectorul casnic și industrial.

Autor: Andrei Bordian

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!