fbpx

VOX/ „Principalul că-l iau, dar unde-l duc… nu știu”. Sătenii din Dubăsarii Vechi, despre colectarea deșeurilor

Susține Ecopresa, distribuie!

Pentru unii 25 de lei e mult, pentru alții o nimica toată. Asta spun locuitorii satului Dubăsarii Vechi din Criuleni, care achită lunar pentru ca o mașină să vină și să le ia gunoiul de la poartă. Unii ar da mai mult pentru ca gunoiul să fie și sortat, alții spun că și așa e bine, iar o altă parte din săteni se plâng că mai sunt localnici care aruncă gunoiul în afara satului, pe câmpuri.

Sătenii care au contract sunt mulțumiți de serviciu. Domnul Ion, un bărbat întâlnit în sat, afirmă că  înainte „trebuia să-și bată capul ce să facă cu gunoiul, dar acum știe că marți vine mașina și nu are nicio grijă. Cât privește prețul – nu-l percepe ca fiind mare.

Alexandra Grecu, o altă femeie din Dubăsarii Vechi, afirmă că 25 de lei lunar e cam scump, „pentru că nu întotdeauna este gunoiul ăsta. Ai cinci sote și de unde să-l strângi”. Totuși, spune că„principalul că-l iau”. Nu știe unde ajung deșeurile, dar presupune că „trebuie să fie gunoiște specială unde grămădesc gunoiul. Care îl duce, acela și răspunde până la urmă”, opinează femeia.

Și pensionara Maria Cerlat ne spune că „față de alte părți e normal”, relatând că gunoiul se duce la carieră, unde este o gunoiște, iar primăria are grijă să fie bine. 

„Este transport care strânge, plătim 25 de lei pe lună, asta e o nimica toată. Punem în săcușor tot ce nu ne trebuie în gospodărie, vine mașina, de două ori pe lună și duce totul la gunoiștea satului”, relatează și Olga, o altă locuitoare a satului. Cât ține de preț, femeia spune: „e bun, că nu azvârlim în drum”.

Totuși, nu toți sătenii sunt abonați la acest serviciu. Nea Gheorghe, un alt bărbat întâlnit pe străzile satului, ne spune că duce gunoiul la Chișinău: „ Am mașină și-l duc”.

Un alt localnic face la fel, doar că la gunoiștea din sat. Spune că nu s-a abonat pentru că e prea scump: „Tarifele sunt prea scumpe. 25 de lei pe lună, în 12 luni, ajungi la 200 – 300 de lei. Mai este internet, gaz, lumină – iată e mia de lei”.

 Cât privește sortarea deșeurilor, unii săteni spun că  e un lucru bun și ar fi bine să existe și la ei în sat.

Se poate să sorteze fiecare acasă, să-l pună separat”, afirmă domnul Vasile Novac. El spune că e pregătit să achite și un preț mai mare, căci de aceasta depinde „nu doar curățenia, dar și sănătatea oamenilor”. De aceiași părere este și doamna Elena, care ar achita mai mult pentru sortare.

Cheltuielile acoperite de tarif

Ion Chetrușcă, administratorul Gospodăriei Comunale din Dubăsarii  Vechi, ne-a explicat că localnicii achită 25 de lei pentru ca mașina să vină să le ridice gunoiul de acasă, de două ori pe lună.

Din acești 25 de lei sunt acoperite cheltuielile pentru transportarea deșeurilor de la porțile oamenilor la gunoiștea neautorizată de la marginea satului. Mai exact, 70 la sută din tarif este direcționat pentru transport: arenda mașinii, cheltuielile de amortizare și motorina. Alte 20 la sută – pentru lucrătorii implicați la transportare: salariul și alimentarea. Iar 10 la sută din tarif sunt pentru cheltuielile administrative.

În total, dintre cele 2000 de gospodării sat, circa 600 sunt abonate la serviciul de transportare a deșeurilor. „Succesul nostru constă în respectarea graficului”, relatează domnul Ion. Potrivit dlui, dacă în 2015, când administrația locală a pornit serviciul, era în pierdere, acum „cel puțin ne acoperim cheltuielile”.

Video/Foto: Ecaterina Alexandr

Text: Cristina Straton

Redactare: Lilia Curchi

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!