fbpx

La masa discuțiilor – ariile protejate din Leova

 La masa discuțiilor – ariile protejate din Leova

Lunca inundabilă cu vegetație de baltă – arie protejată amplasată la marginea or. Leova. Foto: AJMTEM, martie 2014

Susține Ecopresa, distribuie!

La 17 martie 2014, în cadrul unei mese rotunde desfasurate la Leova, jurnalistii de mediu din regiunea de sud a Republicii Moldova au discutat cu autoritatile raionului Leova despre starea ariilor protejate pe care le gestioneaza.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Jurnalistilor de Mediu si Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM) si Miscarea Ecologista din Moldova, in parteneriat cu publicatia „Cuvantul Liber”, Leova. Jurnalistii de mediu au focusat atentia autoritatilor asupra unui subiect de interes major pentru mediu – ariile protejate, a caror importanta este fie neinteleasa, fie neglijata.

Lilia Curchi, director executiv al AJMTEM, a prezentat si analizat starea celor patru arii naturale protejate de stat de pe teritoriul raionului Leova: Monumentul naturii – arborele secular „Stejarul penduculat” care se afla in orasul Leova str. Gorchii 8; Aria cu management multifunctional „Lunca inundabila cu vegetatie de balta” a raului Prut si Rezervatia naturala – ecosistemul acvatic „Lebada alba”, situate la Nord-vest de orasul Leova; Rezervatia naturala „Ostianova”, amplasata in Ocolul silvic Hartop, Leova.

 „Ariile naturale protejate sunt „maternitatile”, „bancile de gene” ale naturii, iar aceste spatii cu rol de conservare si protectie a naturii si a valorilor culturale, sunt, din pacate, inadecvat gestionate. La Leova am studiat cazul ariei protejate „Lunca inundabila cu vegetatie de balta”. Aici lipsesc bornele de hotar, panourile de informare si avertizare, iar stapan, in zona de protectie, a devenit gunoiul”, a mentionat Lilia Curchi.

Ion Plamadeala, vicepresedintele raionului Leova, Eugen Buraga, primarul orasului Leova, Gheorghe Mogaldea, seful interimar al Inspectiei Ecologice Leova, Ana Miscenco, directoarea Intreprinderii pentru Silvicultura „Iargara”, au raspuns la intrebarile jurnalistilor de la „Cuvantul Liber”, „Gazeta de Sud”, „Media Pro” Tv, revista „Natura”, dar si a elevilor de la Liceul „Mihai Eminescu” din Leova, care au asistat la discutii.

Autoritile locale au promis ca in decurs de 2 luni lucrurile se vor schimba spre bine in cazul ariei protejate „Lunca inundabila cu vegetatie de balta”, dar au accentuat necesitatea stringenta a activitatilor de educatie si consetintizare ecologica a populatiei, cuprinsa de nepasare fata de mediu.

Jurnaliștii și autoritățile au discutat despre starea ariilor protejate din raionul Leova. Foto: AJMTEM, 14 martie 2014
Jurnaliștii și autoritățile au discutat despre starea ariilor protejate din raionul Leova. Foto: AJMTEM, 14 martie 2014

Masa rotunda „Degradarea ariilor protejate din raionul Leova: cine este responsabil si cum putem redresa situatia?” a fost organizata in cadrul proiectului „De la presa prietenoasa mediului la cetateni activi pentru mediu”, implementat de catre AJMTEM, in perioada iulie 2013 – iunie 2014, prin intermediulProgramului SECTOR al Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrala si de Est (REC) si cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!