fbpx

Două zile dedicate societății civile – Civic Fest 2017

 Două zile dedicate societății civile – Civic Fest 2017
Susține Ecopresa, distribuie!

Zeci de organizații neguvernamentale, inclusiv de mediu, au celebrat excelența civică în cadrul Festivalului societății civile, Civic Fest, organizat și implementat de către Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est”. Evenimentul a durat două zile – 29 şi 30 septembrie 2017. Prima zi a fost dedicată discuțiilor privind încurajarea și atragerea tuturor actorilor societății și cetățenilor în dezvoltarea comunităților, a doua – prezentării experiențelor civice demne de urmat, în cadrul unui Târg al ONG-urilor. Prezentă la deschiderea oficială, Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în R. Moldova, a declarat că Civic Fest este o platformă pentru ONG-uri, instituţii de stat, sectorul de afaceri şi sectorul diplomatic care se reunesc pentru a discuta, dar şi pentru a genera idei şi proiecte şi pentru a educa tânăra generaţie. Totodată, Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est-Europene în Moldova,cu suportul căreia a fost organizat evenimentul, a afirmat că prin intermediul Civic Fest se aduce la cunoştinţă publicului larg despre proiectele şi organizaţiile societăţii civile, impactul şi contribuţia acestora la dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre.

Subiectele de mediu au ocupat un loc important în cadrul primei zile la Civic Fest, care a adunat la discuţii cei mai activi reprezentanţi ai societăţii civile. Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM), a moderat discuţiile în cadrul unui Atelier privind prioritățile politicii de mediu în contextul integrării europene şi reformei Guvernului, organizat de Asociaţia EcoContact. Alecu Reniță și-a exprimat neliniștea față de viitorul domeniului de protecție a mediului în cadrul noii structuri guvernamentale – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și față de capacitatea instituțională a acesteia de a descuraja abuzurile împotriva naturii și de ocrotire a resurselor naturale și a mediului înconjurător, de a face față provocărilor regionale, în primul rând, provocările Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe fluviul Nistru și a lăsa R. Moldova fără resursa principală de apă potabilă.30

Concomitent, în cadrul Panelului „Agenda 2030 – obiective globale, acțiuni locale”, Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), a vorbit despre obiectivele de mediu din Agenda 2030 – schimbările climatice, apă curată şi sanitaţie, energie curată şi la preţuri accesibile, oraşe şi comunităţi durabile etc.

Despre proiectele de mediu desfășurate în diferite localități din R. Moldova s-a discutat la Atelierul „Inițiative de mediu în comunitate – abordări locale pentru probleme globale. Sprijinul GEF SGP Moldova pentru comunități durabile”, desfășurat de AJMTEM, cu susținerea GEF SGP Moldova. Astfel, au fost prezentate rezultatele, lecțiile învățate, dar și modalitățile de atragere a cofinanțării în cadrul proiectelor finanțate de Programul de Granturi Mici a Facilității Globale de Mediu. Inessa Galițchi, coordonatoare națională a programului, a menționat că apelul de granturi este deschis continuu, până la epuizarea fondurilor disponibile, toate detaliile fiind on-line la www.sgpmoldova.org. La Atelier au participat și reprezentanți ai USAID – Vasile Munteanu și Olesea Cember, Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră – Tatiana Udrea, WWF Moldova – Aurel Lozan, care au expus posibilitățile de cofinanțare și cooperare.

În cea de-a doua zi a Civic Fest, în incinta unui centru comercial, a avut loc Târgul ONG-urilor, unde  organizaţiile neguvernamentale și-au prezentat proiectele şi produsele. Astfel, toţi vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască activitatea ONG-urilor şi modalitățile de implicare în proiecte comunitare. Copiii au participat la atelierele creative, adolescenţii şi tinerii au aflat mai multe despre programele de voluntariat. La Târg au fost prezentate și rezultatele proiectelor finanțate de SGP Moldova – AJMTEM, MEM, Centrul „Gutta Club”, iar doritorii au putut afla despre condițiile programului de granturi GEF SGP Moldova. Totodată, cei interesați au aflat despre importanța educației ecologice și au primit gratuit câte un exemplar de arhivă al revistei NATURA, cu articole dedicate proiectelor SGP Moldova.

civic fest

civic fest 2017

civic fest2

20170930_13012720170930_11013320170930_095638

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!